Покрет за одбрану Косова и Метохије

Тиранија геријатријских елита: Може ли Бајден бити стављен под старатељство као Бритни Спирс

© AP Photo / Andrew Harnik
Иако иницијатива америчке Либертаријанске партије за старатељством над председником Џозефом Бајденом и лидером републиканаца у Сенату Мичом Меконелом највише користи Доналду Трампу, тешко да двојица оптужена за тиранију геријатријских елита, бити под старатељством као што је била Бритни Спирс, сматра политиколог Александар Гајић.
 
Америчка Либертаријанска партија затражила је старатељство над председником државе Џозефом Бајденом и лидером републиканаца у Сенату Мичом Меконелом. Либертаријанци као разлог наводе „онеспособљеност, менталне пропусте и недостатке у доношењу одлука који су јасно уочљиви“.
 

Тиранија геријатријских елита: Неспособни да остану сами у кући

 

Способност оба субјекта да ефикасно примају и процењују информације, доносе одлуке и комуницирају нарушена је до те мере да немају капацитет да заступају себе или интересе Американаца, саопштено је из те партије.
 
„Једна од најувредљивијих и ствари које изазивају највише беса је финансијска тиранија коју су нам наметнуле геријатријске елите. Ови људи су деценијама на јавним функцијама, гомилајући огромно богатство од лобиста, политичких комитета за скупљање новца у кампањама и пореских долара, док просечан Американац осећа бол од инфлације и гледа како им уштеђевина нестаје… Ови људи, и други попут њих нису довољно добро да би били остављени сами у кући цео дан. Како су они довољно добри да управљају нашим животима и троше наше пореске доларе“, рекла је председница Либертаријанског националног комитета Ејнџел Мекардл.
Либертаријанци наводе како траже да буду старатељи Бајдена и Меконела јер „нису довољно добро да управљају ни својим ни новцем пореских обвезника“.
 

Старатељство над Бајденом и Меконелом одговара Трампу

 

Прича о стављању под старатељство је јако добро изабрана политичка тема зато што се велики део америчке популације слаже да се на челу САД налазе људи чији су ментални капацитети ослабљени услед старости, каже за Спутњик научни саветник у Институту за европске студије Александар Гајић.
Либертаријанци ту вешто праве симетрију између једног демократског и републиканског лидера који имају више од 80 година. С тим што се за Бајдена мора признати да се често не зна кад се он стварно губи услед деменције а кад он, да би избегао неку незгодну ситуацију, симулира да је дементан да би на врло лукав начин избегао одређене одговоре.
 
 
 
„Направљена је симетрија и то је добра позиција јер их ниједна страна не може оптужити да раде у корист друге. Међутим, суштински та иницијатива иако либертаријанцима даје одскочну даску ка ширем бирачком телу и популарише их, јер већина и међу демократама и међу републиканцима и међу неопредељеним могла би се сложити са њом, заправо највише одговара Трампу. Јер Мич Меконел је припадник оних старих републиканаца који се противе трампистичком покрету, а са друге стране се директно удара и на Бајдена тако да би се могло рећи да либертаријанци овом иницијативом штете и оном делу републиканске странке ненаклоњеном Трампу, а и самом Џозефу Бајдену“.
Са квалификацијама либертаријанаца о герантократији иза које стоје велико задуживање и економски и политички проблеми може сложити највећи део републиканаца, а и приличан број демократа, додаје Гајић.
 

Бајден као Бритни Спирс

 

Преузимање старатељства, односно „конзерваторство“ је правни механизам осмишљен да заштити појединце који не могу да се брину о себи. Познат је случај певачице Бритни Спирс која је годинама, док то није побила на суду, била под старатељством свог оца који је све одлуке доносио уместо ње.
Иако правни механизам „конзерваторства“ није био примењиван у политици САД, услед правне неспособности могуће је функционере ставити под старатељство, истиче Гајић.
 
„У политичком систему САД не постоји могућност да се тај систем из приватног права пребаци у политичку сферу у том смислу. Међутим, постоји могућност да се неко услед неспособности да врши дужност од стране Конгреса прогласи неспособним и да се потпредседник аутоматски инаугуруише на место председника. Тако да и без тог приватног института смањене урачунљивости, амерички устав омогућава да се председник услед смањене способности, правном процедуром у Конгресу склони са дужности и самим тим потпредседник постаје председник“.
У сваком случају, кад би постојала већина склона и спремна за тако нешто, тај институт би могао бити употребљен, али сада та већина не постоји зато што такав председник одговара центрима моћи који подржавају агенду коју он спроводи, сматра Гајић.
 

Профилисање странке без изгледа за успех

 

Са иницијативом либертаријанаца слажу се бројне јавне личности у САД и сада се поставља питање да ли ће је подржати као појединци или ће либертаријанцима као партији дати политичку подршку. Постоје и остале странке у Америци, попут Зелених који нису идентични Зеленима по Европи, које би могли заузети сличне ставове.
 
Либертаријанска партија је највећи успех на председничким изборима забележила 2016. године, када је њен кандидат Гери Ерл Џонсон освојио 3,3 одсто гласова. Иницијатива о старатељству може им помоћи на следећим изборима зато што ће се они на тај начин профилисати као препознатљива странка која заступа један прилично основан став с којим се слаже велики део америчког јавног мњења.
 
„Али да им може дати неку велику одскочну даску – не може. Међутим, потезање те приче највише негативно утиче на Џозефа Бајдена и његову жељу да се поново кандидује и освоји други мандат, али и лоше утиче и на оно крило старих републиканаца чији је представник Мич Меконел који врло неспремно гледају на покушаје Доналда Трампа да се поново кандидује. Као што су га опструисали и кад је оспоравао резултате избора 2020. тако би сад подржали неког другог кандидата. Али та иницијатива ствара један утисак о проблематичности те две фигуре које су прилично ненаклоњене Доналду Трампу“, закључио је Гајић.
 
 
Владимир Судар