Покрет за одбрану Косова и Метохије

Момчило Трајковић: Вучићева политика према Косову биће крунисана велеиздајом националних интереса

Фото: Бета/Printscreen/YouTube

Председник Српског националног форума Момчило Трајковић изјавио је данас да ће десетогодишња политика Александра Вучића према Косову и Метохији бити, како је рекао, крунисана велеиздајом националних интереса.

Трајковић је у интервјуу агенцији Бета казао да ће најављеним признањем косовских докумената, Београд и де факто и де јуре признати независност Косова.

“Александар Вучић је, противуставно и не консултујући се ни са једном државном или националном институцијом, у протеклих десет година предао Приштини све елементе српске државности на Косову. Сада, када буде признао и документа тзв. Републике Косова, он ће и де факто и де јуре признати независност Косова и то ће бити завршни чин велеиздаје српских националних интереса”, рекао је Трајковић.

Коментаришући то што председник Вучић истиче да никада неће потписати независност и подржати чланство Косова у Уједињеним нацијама (УН), Трајковић је казао да о Косову у УН одлучују Кина и Русија, а не Србија.

“Вучић манипулише народом говорећи да неће подржати чланство Косова у УН-у јер зна да то не дозвољавају Кина и Русија”, објаснио је он.

Председник Србије се, додао је Трајковић, с Бриселским и Охридским споразумом обавезао да неће ометати пријем Косова у међународне организације.

Због Вучићевих одлука, сматра он, промениће ставове и пет земаља Европске уније које у овом тренутку не признају независност Косова.

“Он неће потписати косовску независност, али признаће је. Пријему Косова у УН противе се, за сада, Кина и Русија, међутим Вучић не спомиње чланство Косова у Унеску. Ако Косово буде примљено у Унеско, чему се Вучић очигледно не противи, сви манастири Српске православне цркве добиће статус културног наслеђа тзв. Републике Косова, а Србија више неће имати утицаја на заштити и очувању најзначајнијих српских културних и историјских храмова”, рекао је он.

На питање какве ће Вучићева политика оставити последице по српски народ који живи на Косову и Метохији, Трајковић је казао да исељавање траје већ годинама и да Српска листа спроводи албанизацију српских општина јужно од Ибра.

“Већи део новца који се за Косово издваја из буџета Републике Србије, а то је око 900 милиона евра на годишњем нивоу, завршава код чланова Српске листе који примају по неколико плата и тим новцем купују имовину у централној Србији. Већини Срба који не подржавају Вучићеву политику, угрожена је егзистенција и трпе притиске како од Српске листе, тако и од приштински власти које предводи милитантни премијер Аљбин Курти”, оценио је Трајковић.

Казао је да се у последњих десет година с Косова иселило око 40.000 Срба, а да повратак готово и није забележен.

“Српска листа спроводи албанизацију српских општина у централном Косову. Српска листа је дозволила да српске општине, које је чак и Марти Ахтисари уставним решењима заштитио од албанског утицаја, све више насељавају Албанци и оне самим тим постају све мање српске. У Клокоту, Штрпцу, Грачаници и Новом Брду убрзано се повећава број албанског становништва”, рекао је Трајковић.

Упитан од каквог ће значаја по српски народ бити формирање Заједнице српских општина (ЗСО), Трајковић је казао да ће та заједница, ако буде формирана, бити под контролом тзв. независног Косова.

“Када буде формирана ЗСО у оквиру косовског система, то ће бити дефинитиван крај државе Србије на Косову и Метохији. Србији ће бити дозвољено да финансира само здравство и образовање у српским срединама, а због процеса албанизације десиће се да ЗСО чине само општине на северу Косова”, сматра он.

На питање како би промена власти у Србији на изборима 17. децембра утицала на решавање косовског питања, Трајковић је казао да ни опозиција нема стратегију за Косово.

Trajković za BETU: Vučićeva politika prema Kosovu biće krunisana veleizdajom nacionalnih interesa
Фото: Бета/Printscreen/YouTube

 

“Нажалост, ни опозиција нема стратегију за Косово, али бисмо с нормалном влашћу у Београду свакако имали веће шансе да остваримо националне интересе на Косову. Ова екипа на челу с Вучићем је уцењена, јер је својевремео и доведена на власт да би извршила предају Косова. То је и разлог због чега демократска Европа подржава ауторитарну власт у Београду”, оценио је Трајковић.

Упитан да оцени однос приштинских власти према српској заједници, Трајковић је рекао да је “Београд препустио Србе милитантној Куртијевој власти”.

“Куртијева влада нити жели нити има демократског капацитета да реши проблеме на Косову. На северу Косова Курти успоставља милитантну власт без Срба, што му је омогућила погрешна политика Александра Вучића и Српске листе”, нагласио је он.

Коментаришући однос Београда према Косову и Метохији у последњих неколико деценија, Трајковић је рекао да се “ефекат” сваке власти може оценити као издаја.

“Управо завршавам књугу која се зове ‘Косово сумрак српске политике – ко је издао’. Комунистичка политика после Другог светског рата није могла, нити је желела да решава српско национално питање. Милошевићева (Слободан) политика је била погрешна и завршила је у издаји. А политика Александра Вучића је класичан пример велеиздаје националних и државних интереса”, закључио је Трајковић.

(Бета, 03.11.2023)