Покрет за одбрану Косова и Метохије

Скуп СНФ: Хитно спречити „албанизацију“ већински српских општина, уз „прећутно одобравање” С.Листе

Фото: Видео принт

 

Под хитно стопирати процесе као што су „нелегална градња и продаја имања“ који директно воде ка промени етничке структуре у већински српским општинама на Косову и „албанизацији“ тих општина – поручено је са округлог стола под називом ”Српска листа и албанизација српских општина – у сусрет оснивању Заједнице српских опстина” који је у организацији Српског националног форума одржан у Медија центру у Чаглавици. Такође је истакнуто и “да у процесу измене етничке структуре и албанизације српских општина директно потпомажу и представници Српске листе, односно градоначелници општина са српском већином јер се све то дешава уз њихово прећутно одобравање”.

Такође у току овог округлог стола на ком је између осталог указивано и на нелегалну градњу у општини Грачаница, председник Српског националног форума, Момчило Трајковић је телефонским путем добио два позива од двојице Албанаца који су се представили као власници објеката који се граде у општини Грачаница. Они су износећи негодовање због тога што се о овој теми говори, због објављивања фотографија на којима се, како тврде, налазе њихови објекти у јавности, а између осталог имали су замерке и због термина “албанизација”. Један од њих је Трајковићу неколико пута понављао и питање “Да ли ти знаш где живиш?”, пише Медија центар Чаглавица.

‚‚Добро мисли где си кренуо… Није претња, него мисли добро где си кренуо. Да дираш моју имовину… И ако си спреман и ако ниси, платићеш то. Ја и ти се видимо испред твоје куће, не смеш да дираш моју имовину…“, рекао је између осталог први Албанац који је позвао Трајковића током трајања конференције.

Убрзо затим уследио је још један позив човека који се представио као Шаби Демаку.

„Албанизација Чаглавице, ми морамо на суду да се видимо. То су купили Срби. Ви се обрачунавајте политички са другим представницима, не користите моју личну имовину… Ми никоме нисмо узели без пара, ми смо платили то“, казао је он.

Трајковић је међутим обојици Албанаца рекао да не зна ко су они, нити да зна где се налазе њихови објекти које граде. Такође је истакао и да се он залаже „само за поштовање закона“, као и да је спреман да изађе пред суд и релевантне институције када су у питању наводне оптужбе двојице Абанаца који су звали и имали сличне поруке Трајковићу.

Председник СНФ-а Момчило Трајковић навео је после скупа да је ове позиве доживео као претњу али и притисак да се прекине са разговорима о овој теми. Истакао је и да ће случај пријавити полицији уколико се овакви позиви наставе.

„То је очигледно претња, ми нећемо стати и морамо наставити са својим активностима. Ми морамо да зауставимо овај катастрофалан процес који се дешава у општинама са већински српским становништвом. Они који су задужени, ти органи не раде свој посао. Ја мислим да ова претња има везе са општином. Ми нећемо стати, тражићемо поштовање закона“, навео је Трајковић уз констатацију да се покушава да се проблем пребаци на међуетнички ниво.

Трајковић је рекао да се последњих година дешавају “поражавујћи процеси који иду ка мењању етничке структуре у већински српским општинама”.

Каже да на ове феномене указују годинама уназад, да је СНФ и председнику Србије Александру Вучићу послао писмо у коме указује на то и тражи подршку да се он спречи, али су, наводи и одговор и подршка изостали.

“Стање у Штрпцу је катастрофално. Да се у националном парку гради град, нажалост једнонационални. Такви и слични процеси постоје и у општини Клокот, а озбиљан замах постоји и у Грачаници. Без обзира на упозорења, одговора није било, а стање је катастрофално”, рекао је Трајковић.

“Последњих месеци и у последње време на територијама које су дате да би се српски фактор стабилизовао, то је Ахтисари дао, ради се супротно. У општини Грачаница је права катастрофа, дивља градња на местима где није дозвољена градња и процедуре да се та дивља градња легализује. Органи који постоје да се то спречи не реагују“, истакао је Момчило Трајкоивић.

Трајковић наводи да одговорност за то поред Београда, сносе и централне институције у Приштини, међутим истиче да то нереаговање долази јер политици Приштине одговара, како каже, „албанизација“ општина са српском већином.

“Посебну улогу у свему томе имају и органи на нивоу Косова, јер они не стају иза надлежних органа у општинама, јер то политици у Приштини одговара – албанизација територија у којима живе Срби”, казао је он.

Председник новоосноване странке „Српска демократија“, Александар Арсенијевић, истакао је да је неопходно да се за нелегалну градњу подносе кривичне пријаве против одговорних, јер је пут закона једини начин да се овакве ствари стопирају.

“Да је неко организовао ово пре 10 година не бисмо имали Брезовицу и случај Брезовица не би постојао”, навео је Арсенијевић.

Потпреседник Српског националног форума, Ненад Радосављевић, каже да у процесу „расрбљавања Срба и албанизције српских општина“, раде директно председник Србије Александар Вучић и Српска листа, пре свега нечињењем, односно нерешавањем гомиле проблема са којима се Срби на Косову суочавају.

“Ствари неће ићи на боље јер немају Срби подршку из Београда, нити подршку међународне заједнице”, навео је Радосављевић.

Александар Стојановић из Северне Митровице навео је пример Брезовице, као општине у којој је дошло до промене етничке структуре. Стојановић је додао да нису одговорни Албанци који купују земљу од Срба и тиме мењају етничку структуру у већински српским општинама, већ је одговорност, како каже, на онима који управљају тим општинама и то дозвољавају.

„Дошло је до куповине земље од стране Албанаца и дошло је до промене етничке структуре. Ко је за то одговоран, да ли Албанци са крупним капиталом или они који владају ових десет година који су својим коруптивним радњама постигли да се деси Брезовица и Грачаница? Шта су урадиле локалне самоуправе, они су уцењивали грађане, терали да гласају за њих, ослобађали људе да не долазе на послове, а друге који нису за њих су кажњавали. Приорит Српске листе је био – обрачунавати се са Србима који нису њихови истомишљеници“, казао је Стојановић.

“Данас се овде нису појавили ни градоначелница Грачанице, ни Далибор Јевтић (градоначелник Штрпца и потпредседник Српске листе). Они морају да престану са том политиком како бисмо унапредили наше односе и да слушају људе са терена и да отворе канале за комуникацију”, навео је Стојановић.

На округлом столу учествовали су и професор Александар Ћорац, некадашњи члан Српског националног већа, Марко Јакшић, професор др Ненад Којић и лидер ГИ “За Зубин Поток” Милија Бишевац.

Поред указвања на мењање етничке структуре у већински српским општина, током округлог стола разговарало се и указивало на бројне друге проблеме са којима се Срби на Косову суочавају и предлагала решења за неке од њих. Један од главних закључака је да Београд не жели искрено да се бави тим питањима и да Срби немају истинску подршку Београда, већ само привидну.

На округли сто ”Српска листа и албанизација српских опстина – у сусрет оснивању Заједнице српских опстина” су према речима Момчила Трајковића, позвани били и представници свих шест већински српских општина јужно од реке Ибар, али нико од њих није дошао на скуп.

(Медија центар Чаглавица/КоССев, 13.11.2023)