Покрет за одбрану Косова и Метохије

Маринковић: Институт за ратне злочине је Куртијева измишљотина без правног основа

Фото: Косово онлајн

Бивши истражни судија из Приштине која је у Хашком трибуналу сведочила о случају Рачак, Даница Маринковић, каже за Косово онлајн да је Институт за ратне злочине у Приштини основан без икаквог правног основа и искључиво са циљем застрашивања Срба који живе на Косову или планирају да се тамо врате.

Маринковић каже да ће се тек видети да ли је формирањем овог Института, премијер Косова, Аљбин Курти желео да добије поене код својих гласача или ће то бити продужена рука Специјалног суда у Хагу који суди припадницима некадашње ОВК за злочине које су починили у периоду 1998 – 1999.

“Институт је измишљена институција, то Аљбин Курти хоће да покаже како он има власт”, тврди Маринковић.

Она оцењујући да нема правног основа за његово оснивање јер “”1998. године није било никаквог рата на Косову”.

 

 

Наводећи да је у том периоду доста времена проводила широм Косова радећи као истражни судија, Маринковић каже да су  албански терористи предузимали акције, односно да су убијали и чинили злочине над Србима и Албанцима који нису били лојални терористима.

“Тада је држава Србија, преко својих институција функционисала и предузимала све потребне радње на основу својих овлашћења да проналази починиоце таквих кривичних дела, да их процесуира. Чак је било и случајева да су донете пресуде које су биле правно окончане осуђујућим казнама”, наглашава Маринковић.

На питање да ли су српски органи 1998. и 1999. године процесуирали и Србе који су били осумњичени за ратне злочине, Маринковић одговара потврдно.

“Процесуирани су поступци и предузете су све потребне законске мере за сваког извршиоца кривичног дела без обзира да ли је био Србин или Албанац, рађено је по закону и у оквиру овлашћења. Тужилаштво и суд су радила свој посао, а што се тиче 1999. године, када је кренула НАТО агресија и бомбардовање, проглашено је ванредно стање, формирани су војни судови и тужилаштва и они су радили све време док је трајала агресија и процесуирали предмете без обзира ко је извршилац кривичног дела”, појашњава Маринковић.

 

 

Коментаришући најаву да Косово против Србије спрема тужбу за геноцид, Маринковић истиче да од геноцида нема ни “к”,  а да је на Косову спроведено етничко чишћење Срба”.

“Геноцид не долази у обзир, нити може бити постављено то као питање, а камоли да се оптужи Србија за такво кривично дело. Ово што је сада Курти изјавио и што је формиран тај Институт за злочине наводно почињене за време рата на Косову и Метохији, тиме хоће да заплаше, да створе несигурност код Срба који живе на КиМ и Срба који хоће да се врате на КиМ, на своја огњишта”, навела је и упозорила да би то могло да произведе “хајку на Србе” без обзира на чињенице и без обзира на то да ли постоје докази за било којег Србина да ли је починио било какво кривично дело, па и кривично дело злочин током 1998. и 1999. године.

Некадашњи истражни судија у Приштини каже да се та “хајка на Србе” већ дешава јер се месецима уназад Срби хапсе и оптужују, како тврди, без икаквог законског основа или доказа.

Као кључан доказ наводи податак да се хапсе Срби који су до новембра прошле године радили у косовским институцијама.

“По 20 година су радили без икаквог проблема и када су напустили те институције, онда креће хајка на Србе и да измишљају да су починили наводне ратне злочине”, истиче.

Коментаришући најављена суђења у одсуству, Маринковић каже да кривично законодавство предвиђа ту могућност, али да није упозната на који начин је то правно решено на Косову.

Маринковић каже да је за такве поступке претходно потребно да се испуне одређени законски услови: да је познат починилац, да је недоступан државним органима, да му се не зна пребивалиште, да није уредно примио судски позив…

“Тек онда се иде на расписивање потернице, доношење решења о спровођену истраге, доношење решења да му се суди у одсуству и тек онда се таква лица процесуирају “, каже Маринковић.