Покрет за одбрану Косова и Метохије

‘‘Амбасада Француске‘‘: „Размотрићемо техничке могућности“ да се сви споменици врате где су били

ФОТО: Епархија рашко-призренска

Заједно са свим странама размотрићемо техничке могућности како би сви споменици на војном делу гробља били окренути онако како су претходно стајали – огласила се вечерас француска амбасада у Приштини, након лавине критика и осуда српске јавности због измештања споменика српским војницима страдалим 1912-1918, на српском православном гробљу у Приштини.

Осим што ће „размотрити“ да измештени споменик српским војницима врате на своје место, из амбасаде још поручују да ће то „разматрање“ укључити и то где да поставе нови споменик француским војницима КФОР-а.

Ради се о споменику који је већ практично заузео место на којем се до скора уздизао споменик српским војницима пре него што је и измештен, а на иницијативу две амбасаде.

„У садашњим околностима и пред изазваним емоцијама, амбасада ће размотрити, заједно са свим странама, техничке могућности како би сви споменици на војном делу гробља били окренути онако како су претходно стајали, а да то укључи и нову спомен плочу у сећање на француске војнике који су изгубили животе током службе у оквиру КФОР-а“, наводи се у саопштењу.

Саопштавају и да жале због „полемике“ у вези са „реорганизацијом споменика“- како су оквалификовали измештање споменика у страну на војном делу православног гробља у Приштини.

А пошто су га претходно изместили у страну, сада саопштавају:

„Француска амбасада позива на поштовање сећања на све пале војнике на фронту током Првог светског рата, онако како се то чини церемонијом која се заједно организује са амбасадом Немачке, у знак француско-немачког помирења“, закључују у саопштењу.

Када се на фотографијама са овогодишњег обележавања Дана примирја 11. новембра, за разлику од претходних година, иза немачког и француског амбасадора уочило да недостаје спомен обележје српским војницима, то је подигло буру у српској јавности.

Испоставило се у међувремену да је он измештен у страну, што је прва потврдила Епархија рашко призренска, изразивши забринутост, али и сумњу да се на овај начин врши прекрајање историје.

У међувремену су заједничким саопштењем француска и немачка амбасада потврдили да је измештање урађено на њихову иницијативу.

Навели су да је церемонија поводом обележавања Дана примирја била „окаљана полемикама“ у појединим медијима на Косову и то управо, како кажу, због постојања овог споменика.

А контроверза је, поручили су, била недостојна сец́ања на све војнике – француске, немачке и српске, који су погинули у Првом светском рату, али и на 18 француских војника који су погинули током служења при КФОР-у.

Тада су уједно потврдили да су поставили ново спомен обележје француским припадницима ове мисије НАТО-а, а да је споменик српским војницима измештен неколико метара даље, те да „ниједно тело није померено“.

И док су амбасаде наводиле да су споменик преместили „уз највеће поштовање“, ова одлука је у међувремену наишла на осуду и критике српске јавности, а потом и политичких званичника, уз захтев да се спомен обележје врати на своје место.

Уједно је покренута петиција коју је до сада потписало више од 2.600 људи, са захтевом за враћање споменика и јавно извињење двојице амбасадора – француског и немачког.

(КоССев, 15.11.2023)