Покрет за одбрану Косова и Метохије

Јован Б. Душанић своме отачеству

Читаоци који познају економске радове и текстове професора Јована Душанића можда нису приметили да се он последњих година бави историјом Босне и Херцеговине и историјом свога краја. Између осталог, 2018. објавио је и изузетно читану књигу „Срби  Босне и Херцеговине у XIX веку – борба за слободу и уједињење“ која је до данас доживела десет издања.

У издању „Завода за уџбенике и наставна средства“ (Источно Ново Сарајево), недавно је изашла нова, луксузно опремљена књига Јована Душанића под насловом „Утемељивачи Републике Српске на прелазу из XIX  у XX век“.

У својој последњој књизи Душанић подсећа на период борбе Срба у БиХ за црквено-школску аутономију под аустроугарском окупацијом и чува од заборава имена и биографије људи који су тој борби дали највећи допринос. Реч је о периоду у коме се српска елита у БиХ, „коју су предводили свештеници, занатлије и трговци“, како Душанић каже, „определила за доследан пасиван отпор, те стрпљив и упоран ситан рад који даје, корак по корак, резултат на дуги рок“. Овај „ситан рад“ је тим значајнији што су се Срби у БиХ суочили са вештом, перфидном и искусном империјом која је користила све политичке трикове како би у завади држала три народа у БиХ и која је пре свега била окренута однарођивању и потчињавању Срба. Читаоцу ове књиге неће бити тешко да у догађајима од последњих тридесетак година препозна исти метод и исте обрасце које и данас страни центри моћи намећу у БиХ.  

Ваља напоменути и да је Душанић у свом казивању  одмерен (као и увек) и да ова књига неће иритирати ни онај део читалачке публике који, може бити, има органску реакцију на свако помињање Срба у БиХ или Републике Српске. (Узгред, РС се нигде ни  не помиње осим у наслову књиге.) Верујем да ће ова књига бити занимљива не само Србима у БиХ и из БиХ, већ и свима који желе да сазнају нешто о једном од веома значајних и поучних периода српске историје.  

(НКАТИЋ, 12.01.2024)