Покрет за одбрану Косова и Метохије

Колегијум КБЦ К.Митровица: Није ово само питање плата, укидање динара прети и да укине лечење Срба на КиМ

Фото: Видео принт

 

У име свих здравствених радника захтевамо од земаља Квинте да најхитније реагују како не би дошли у ситуацију да Срби нестану са ових простора, порука је колегијума Клиничко болничког центра у Косовској Митровици.

Након што су одржали састанак, њихово заједничко саопштење прочитала је медијима управница ове здравствене институције, др Даница Радомировић, а оно се тиче Уредбе Централне банке Косова о валути на Косову.

Реч је о инситуционалном насиљу, нагласили су, а оно утиче и на рад КБЦ-а, установе у којој се лечи на десетине хиљада пацијената из свих заједница на Косову и установе у којој преко 1,600 породица зарађује.

„У клиничко болничком центру Косовска Митровица лече се на десетине хиљада Срба, али и наше комшије Албанци, Бошњаци, Роми и Горанци. Такође, преко 1,600 породица своје парче хлеба зарађују за себе и своје породице, радећи овај частан и одговоран посао“.

Наглашено је у овом саопштењу и то да право на лечење имају сви:

„Као што знате, то је једно од првих основних људских права и наша је дужност да увек и свима пружимо здравствену заштиту. Када кажем свима, то се односи и на Србе и на Албанце, Бошњаке, Горанце, Роме“.

Истакнуто је и то да су сви, како је прочитала Радомировић, потписивани споразуми дефинисали аутономију српског народа по овом питању, као и право државе Србије да финансира здравство на Косову.

Наведено је и са којим су се, осим овог, суочавале здравствене установе на КиМ.

 

„Небројено пута смо били на мети оних који би да протерају Србе са ових простора. Само у последњих годину дана више од 400 пута су заустављали наша санитетска возила, претресали лекаре, медицинске сестре и техничаре. Одузимали су се лекови, санитетски материјал. Забранили су вакцинацију, забранили доставу лекова и санитетског материјала. Упадали у наше просторије уз бруталну силу и застрашивање запослених, као и наших пацијената. А последњи упад и хапшења наших колега у Приштини, који су се старали о малобројним преосталим Србима, показао је и сву мржњу режима у Приштини према српским медицинским радницима. Као да није довољно то што у тој истој Приштини од десетине српских здравствених институција и хиљаде врсних доктора и медицинских радника, након етничког прогона 1999. године – није остао нико“.

 

А из међународне заједнице, истичу, на све то нико није реаговао.

Када је реч о последњој одлуци Приштине, у вези са укидањем динара или платног промета, она сада посебно прети да, нагласили су, укине лечење Срба на КиМ и протера српски народ.

Здравственом систему тако прети тежак положај.

 

„Овом одлуком КБЦ Косовска Митровица и цео српски здравствени систем на Косову и Метохији ће бити у изузетно тешком и неповољном положају. Ово није само питање плата. Поставља се питање како ће доћи до лекова, санитетског материјала, хране за наше пацијенте коју и сада са тешком муком набављамо, како доћи до средстава којима се одржавају наше операционе сале, оправљају и набављају инструменти. Ако ова одлука остане на снази, очигледно никако“.

 

Лекари ће, боје се, остати „без могућности да се у 21. веку на тлу Европе брину о здрављу наших грађана и помажу нашим пацијентима да оздраве, опораве се и врате животним обавезама“.

Стога, у име свих здравствених радника захтевају од земаља Квинте да најхитније реагују.

Упитали су:

„Чему та њихова дипломатија, снага и моћ, ако не стану на крај овом институционалном насиљу према српском народу од стране режима Аљбина Куртија“.

Позивају и државу Србију да на седници Савета безбедности УН коју су затражили – „читавом свету укажу на тежак положај српског народа који свакога дана постаје све тежи“.

Осим тога, позвали су и сва струковна удружења да у европским светским телима реагују.

„Да траже заштиту српских здравствених радника и институција на Косову и Метохији“.

На питање која је порука колегијума радницима, али и пацијентима, Радомировћ понавља да је снабдевање ове болнице и до сада било тешко, те да, иако је тренутно ситуација нешто боља:

„И даље имамо неких лекова који нам недостају. Пре свега за онколошке пацијенте, они се сналазе сами, набављају лекове у Србији. А онда се рефундирају та средства. Тако да ми остајемо овде, а докле, то пре свега зависи од Квинте, од режима приштинских власти“.

Када су у питању плате и забринутост радника, истиче Радомировић, инструкције за даље још увек нису добили.

(КоССев, 06.02.2024)