Покрет за одбрану Косова и Метохије

Додик: Путин одлично разуме позицију српског народа

© SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Руске Федерације Владимир Путин одлично разуме позицију српског народа и Русија подржава договор у БиХ што је и наша политика, истакао је председник Српске Милорад Додик. Додик је изразио захвалност за став председника Руске Федерације Владимира Путина према српском народу који је изнео у разговору са америчким новинаром Такером Карлсоном.

Додик је уверен да председник Владимир Путин не доприноси ескалацији сукоба, а у Украјини жели да заштити народ и спречи негативне последице деловања Запада према Русији и руском народу.

 

“Ово није сукоб украјинског и руског народа. Мени је жао због тога. Запад жели да дисциплинује све овде, да нас придобије да уводимо санкције Русији. Видљиво је да они не могу да сломе Русију на тај начин”, навео је Додик.

 

Додик је, како преноси РТРС, рекао да председник Руске Федерације поштује друге народе и штити своју државу.

“Могли смо да видимо да председник Путин води рачуна о својој држави. Запад је сматрао да има право да на тихи начин окупира Украјину, и да Русија нема право да брани 15 милиона Руса на том подручју”, указао је Додик.

Он сматра да Запад жели да притиском на Руску Федерацију допринесе њеном распаду и да створи неколико земаља које би биле лак плен.

“То је јасно и председнику Путину, али је јасно и нама. Јасно је читавом свету да је то била првобитна намера. Зато се Русија, што сте могли и да видите, повлачила у бројним ситуацијама да не би изазвала конфликт, а била је сада притерана уза зид и морала је да реагује”, истакао је Додик.

Он је рекао да је Путин игнорисан у западним медијима и да је прављена слика о њему као да је претња целом свету.

 

Крајем месеца у Русији

 

Додик је навео да крајем овог месеца путује у Русију, Белорусију и Турску где ће разговарати са бројним званичницима.

“Крајем месеца путујем у Русију, а пре тога ћу боравити у Минску. Почетком марта одлазим у Анталију где се одржава велики економски форум чији је покровитељ председник Турске Реџеп Тајип Ердоган. Верујем да ћу имати прилику да се састанем с њим као и с многим председницима који долазе на тај економски форум”, рекао је Додик.

У марту у Републику Српску долази и премијер Мађарске Виктор Орбан, каже Додик, и најављује да ће у наредном периоду посетити неколико европских држава и разговарати са лидерима тих земаља.

 

“Ако Шмит нешто наметне, СНСД ће иступити”

 

Додик је данас поручио да ће СНСД иступити из процеса усвајања докумената неопходних за европски пут БиХ ако Кристијан Шмит наметне било коју одлуку.

“Уколико случајно донесе одлуку о имовини, која је неправна од самозваног лица, донећемо одлуку о независности. Ово није условљавање, само желимо да радимо у складу са уставним надлежностима”, рекао је Додик, преноси Танјуг.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да Српска не ради ништа што би урушило БиХ.

Додик је навео да је разумео и лидере осталих странака, партнера на нивоу БиХ, да сматрају да није прихватљиво да Шмит наметне било шта у вези са изборним процесом у БиХ.

Он сматра да би увођење обавезног гласања била интересантна пракса и да је потребно рашчистити све односе у вези са изборима, да буду фер и поштени.

“То не значи да претходни избори нису били такви. Имали смо међународне посматраче који су проглашавали да су избори овде били фер и поштени уз мале неправилности, али не оне које би утицале на изборни процес”, истакао је Додик.

Поновио је да је Суд БиХ антиуставан и као такав производи одређене последице.

“Рекли смо да можемо да прихватимо Суд БиХ који ће одлучивати по законима које донесе Парламентарна скупштина БиХ… Морамо разграничити шта је надлежност тог суда”, навео је Додик, пренела је Срна.

 

Поновио је и да Српска тражи да седиште апелационог одељења тог суда буде у Бањалуци, а да је главни разлог што се странци томе противе то што ће на тај начин изгубити утицај који имају на Суд БиХ.

 

(РТ Балкан, 0и.02.2024)