Покрет за одбрану Косова и Метохије

Додик: Не одустаjем, крећем у новe борбе за Српску, укинути Шмитове одлуке у року од седам дана

© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је циљ свих притисака на Српску њено обесмишљавање, слабљење и присиљавање да прихвати наметнуте одлуке.

Додик је у обраћању на посебној седници Народне скупштине Републике Српске рекао да Република Српска није проблем, да је мир неприкосновен и јак и да су политичке борбе у Српској у функцији јачања позиције, а не угрожавања мира и стабилности.

Он је поручио да неће одустати од одбране Републике Српске и српског народа и да никад неће жртвовати интересе Српске због личног комодитета.

 

“Нећу да одустанем, не бојим се, крећем у нову фазу политичке и сваке друге борбе за Републику Српску”, поручио је Додик.

 

Председник Српске је рекао да је наметање одлука планирано, али да је тиме само забоден нож у леђа БиХ.

Додик је истакао да они који руше принципе на којима БиХ почива, руше и њен европски пут.

“Суд и Тужилаштво БиХ су средство терора према српском народу у БиХ и молим Парламент да усвоји ову реченицу као дефинитивно историјски тачну”, рекао је председник Републике Српске.

 

Додик је, на посебној седници Парламента Српске на којој посланици разматрају актуелну безбедносну и политичку ситуацију у свету са аспекта реперкусија на Републику Српску, рекао да Бих нема будућност и да ће зато “предложити неке ствари”.

 

Председник Српске је истакао да БиХ данас није онаква каквом је предвидео Дејтонски мировни споразум, што је неприхватљиво за Републику Српску.

 

Додик предложио решење

 

Председник Републике Српске предложио је како би могла да се реши напета ситуација у БиХ, а то би захтевало хитно поништавање одлука немачког туристе Кристијана Шмита. 

 

“Предлажем да покушамо релаксирати ситуацију у БиХ на следећи начин – да се од стране колонијалне управе пониште све одлуке лажног Шмита у року од седам дана. Уколико се то не уради, да наши представници закажу седницу Парламентарне скупштине БиХ и да та скупштина прогласи недозвољеним и ништавним Шмитове одлуке, да забрани органима БиХ примену тих одлука и да прогласи сајт ОХР-а неприхватљивим и антизаконитим местом објаве аката, као и да ПС БиХ забрани Службеном гласнику БиХ да објављује акте странаца и њихових организација”, рекао је Додик у обраћању на посебној седници Народне скупштине.

 

Он је навео да ће предложити да се на седници Представничког дома ПС БиХ донесе Изборни закон БиХ са свим техничким побољшањима која би била примењена одмах на изборима и да се развласти ЦИК као, како каже, парадржавни институт и организација и сведе на оно што та комисија заиста јесте.

“Предложићу да ПС БХ посебним актом потврди уставно одређење да се одлуке за ниво БиХ могу доносити само у овој скупштини, као и да се утврди брзи пут за приближавање ЕУ са јасним наговештајем о томе шта треба да се учини”, рекао је Додик.

Он је најавио да ће бити предложено и доношење декларације о потврди територијалног интегритета БиХ и политичког система предвиђеног Уставом и да се на тај начин пошаље порука жеље за брзом стабилизацијом.

 

“На тој седници треба прогласити непријатељима БиХ америчког амбасадора Мајкла Марфија, британског амбасадора, Шмита и немачког амбасадора, забранити им деловање и избацити их из БиХ”, рекао је Додик.

 

Он је нагласио да ће, уколико се то не деси, предложити да Република Српска одмах обустави до краја учешће и да се не врати у систем одлучивања у БиХ.

“Предложићу и да са партијама са којима се налазимо у партнерству на нивоу БиХ одмах суштински и формално раскинемо партнерство и понудимо другим структурама код Бошњака, на пример СДА, да направимо одређени договор који би омогућио ново време”, рекао је Додик.

 

Он је рекао и да ће Република Српска донети декларацију и потврдити територијални интегритет БиХ, као и уставно уређење са два ентитета и три конститутивна народа.

 

“Да Република Српска одмах настави са спровођењем свих до сада донесеним одлукама НСРС везаним са статус Српске – да се повуче из споразума о војсци, индиректним порезима, ВСТС и свим другим споразумима, да активира закон о Агенцији за лекове и друге законе, који су припремљени, донесе по хитној процедури, као и да одмах донесе свој изборни закон и тај закон већ данас усвоји у форми нацрта”, навео је Додик.

На почетку обраћања Додик је изнео да је чуо да је канцеларија ОХР тражила да преко патријарха српског господина Порфирија уговори састанак Кристијана Шмита са Додиком.

 

“Зна патријарх шта ја мислим о томе”, рекао је Додик, додајући само хоће да каже шта и како се дешава:

“Писмо из ОХР-а је отишло пре неких пола сата. О овоме је обавештен преко поруке из ОХР-а”, рекао је Додик.

 

Шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је јуче да Сарајево није сигурно место за председника Републике Српске Милорада Додика и, имајући у виду да је обелодањена могућност атентата, не чуди ни нови сценарио за киднаповање.

 

Поручила је да Срби нису кукавице, нити поданици.

 

“Нећемо поклекнути било да се прети, пуца, одрубљује глава… Српски понос и љубав надјачаће мржњу Мајкла Марфија и Кристијана Шмита”, истакла је Вулић поводом Вулинове изјаве да је у току финализација завере против Републике Српске и Србије и да они који иза тога стоје хоће да киднапују председника Милорада Додика и униште Српску.

(РТ Балкан, 28.03.2024)