Покрет за одбрану Косова и Метохије

Бити војник значи живети вечно: У “Крокусу” је погинуо руски витез са Косова

© Артур Маливанчук / VK

У терористичком нападу на “Крокус сити хол” у Московској области погинуле су 143 особе. Међу њима је и пуковник специјалних снага ГРУ из Самаре Тимур Мјасников. Тимур се вратио у Москву на одмор из зоне СВО и тог 22. марта је са породицом отишао на концерт групе “Пикник”.

Мјасников је у “Крокусу” био са супругом и сином, док су ћерку оставили код куће. Када је почела пуцњава, Тимур је одмах схватио шта се дешава. Искуство. Борио се у Таџикистану, на Косову, Чеченији, Сирији, а последње две године био је у Украјини.

Према речима војног дописника Александра Коца, Мјасников је одмах одгурнуо супругу и сина, узвикнуо “бежите” и окренуо се ка терористи.

“Два метка у стомак, један у лице… Ово су врло речите ране. Није бежао, није се скривао између редова и није инстинктивно покривао главу рукама. Сусрео се са смрћу очи у очи…”, пише Коц.

Иако је био три пута погођен, према речима његових познаника, био је жив када је доспела помоћ, а лекари су се неколико дана борили за његов живот.

“Пре само неколико дана дошао је на одмор код породице у Москву. Тако се десило, одлучио је да оде у ‘Крокус’ на концерт са супругом Полином и сином Русланом. Терористи су се појавили неочекивано. Тимур је успео да изгура супругу и сина на безбедно место, док је сам био под јаком ватром. Погођен је са три метка. Лекари су се неколико дана борили за његов живот, али, нажалост, нису могли да га спасу”, рекао је шеф самарског огранка организације “Официри Русије” Артур Маливанчук.

Тимур Мјасников је завршио војну школу Суворова, војни универзитет, служио је у 3. бригади специјалних снага Генералштаба Оружаних снага Русије. Одликован је војним ордењем и медаљама.

Нажалост, о овом хероју се мало зна, узимајући у обзир његово занимање. Како кажу Руси: “Быть воином – жить вечно” што значи: “Бити војник значи живети вечно”.

(РТ Балкан/Искра, 30.03.2024)