Покрет за одбрану Косова и Метохије

Владика Теодосије: На нама је да живот на Косову предамо деци у наследство

Фото: Епархија Рашко-призренска

Примили смо веру, крсно име, светиње и земљу у наследство, на нама је да то сачувамо, да животом својим освештамо и да све то предамо деци. Господ нас никад неће напустити ако ми њега не напустимо, поручио је данас владика Теодосије из Бабиног Моста, охрабрујући Србе да остану да живе у својим местима.

У другој недељи Васкршњег поста, Епископ рашко-призренски служио је недељну литургију у Бабином Мосту, уз саслужење игумана Св. Архангела код Призрена, архимандрита Михајла и свештеника митровичког и приштинског намесништва.

У препуној цркви у Бабином Мосту, Епископ је тумачио прочитано Јеванђеље – да је у опасности, неприлици, невољи, болести и немаштини, потребно молити се. Молитвом и постом, односно „близином Господу“ се верује у исцељење душе и тела.

 

Vladika Teodosije u Obiliću
ФОТО: Епархија рашко-призренска

 

„Ако имамо мир Божји у себи и веру, онда ништа нам споља не може наудити, никакав страх нас не може смутити и онда нећемо правити грешке, онако како их често правимо у овом животу. А имати мир Божји, значи да имамо браћо и сестре љубави према Богу, према Цркви, према овој светој земљи којом ходимо и којом су ходили наши преци, према овим светињама које су нам дате од Бога и од наших светих. Ако имамо ту љубав онда нећемо погрешити“, беседио је владика.

Указао је на то да се варају они који су окренути само себи и стицању материјалног, јер мисле да тиме постижу земаљску срећу и земаљски мир. Но, то пролази, дом се прави и мир налази у вери.

„Овоземаљско је као сенка и сан. Сада их видимо али их онда нема. А са овим животом треба да задобијемо вечни“.

 

Vladika Teodosije u Obiliću
ФОТО: Епархија рашко-призренска

 

Преосталим Србима у обилићкој општини, али и другима поручио је да су свој живот на Косову добили у наследство.

„А на нама је да то сачувамо и да животом својим освештамо, и на нама је да све то предамо овој деци. И она имају право и на ову земљу и на ову лепоту и на ове светиње, као што смо и ми имали право. Онда нећемо погрешити и имаћемо спокојство и мир Божји у души“, истакао је владика.

Србе је охрабрио да не напуштају свој дом и светиње.

„Нисте сами. Ту су и свештеници, ту су и монаси, ту су наше светиње. Ту су ваши ближњи који ни по какву цену неће да напусте ове свете просторе. Значи нисте сами, а сви смо ми са Господом, који нас никад неће напустити ако ми њега не напустимо, који од нас никад неће окренути главу ако ми не окренемо главу од Господа и кренемо супротним путем“, беседио је владика Теодосије.

(КоССев, 31.03.2024)