Покрет за одбрану Косова и Метохије

На Северу данас референдум за смену албанских градоначелника уз бојкот Срба

Фото: КоССев

Пише: Татјана Лазаревић

(Није погрешно ништа у наслову)

Гласање за које се исход већ унапред зна. 

Референдум који је организован пошто су Срби сами покренули процес како би покушали да смене градоначелнике у четири општине – неће успети.

Нелегитимним албанским градоначелницима који су изабрани прошле године бојкотом српских гласача преостаће још најмање годину дана сигурне власти, уколико сами не буду дали оставке.

Потоње до сада није била опција за Куртијеву владу, али јесте био најједноставнији пут за повратак – још увек већинског српског становништва у локалне самоуправе на Северу; тиме и у остале институције из којих су масовно иступили пре годину и по дана.

Од тада су се околности на Северу битно промениле, у корист учвршћивања контроле и утицаја централне власти у Приштини. Истовремено слаби утицај Србије, Српске листе, али и самог становништва.

 
По јутру се дан познаје

 

Данашњи дан ће баш тако да изгледа: Да свих има више од самих бирача, на пример полиције и медијских екипа.

У 7 сати јутрос формално би требало да буде отворенао 39 биралишта на којима се грађани до 19 часова вечерас изјашњавају једним од два понуђена одговора на само једно питање „Да ли се слажете да (име градоначелника) буде разрешен са функције председника Општине“.

 
Од контејнера до Рајске бање

 

Ако око исхода нема непознаница, било их је уочи самог одржавања референдума за бирачка места.

Пошто је преко 30 школа при српском систему одбило да се у њиховим просторијама организује гласање, ЦИК је прибегао општинским зградама, контејнерима, приватним и привредним објектима, школа у селима или деловима Митровице у којима живи албанско становништво и једном колеџу.

Постављање контејнера више није куриозитет, с обзиром на то да је баш у њима организовано гласање за градоначелнике прошлог априла, што су Срби такође бојкотовали тада.

Али јесте новина одлука да се инсталирају камере и то да ће се гласати и у Рајској Бањи.

То је објекат који су косовске власти заплениле и дале полицији на коришћење након сукоба у Бањској прошлог септембра.

 
‘Пут којим се ређе иде’

 

После трагедије која се завршила убиством албанског полицијског наредника, ликвидацијом тројице српских нападача, са више рањених, запленом војног наоружања са процењеном вредности од 5 милиона евра и угроженим међународним положајем Србије, а пре свега самих Срба на Косову, у велеобрту на протекле месеце тада, председник Србије и Српске листа позвали су да се што пре изађе на изборе.

То је значило да се тежим путем покуша смена албанских градоначелника, јер онај најједноставнији – да дају оставке – за косовског премијера није долазио у обзир.

Никада није довољно подсећања на масовно напуштање косовских институција пре годину и по дана, и то уз листу јаких захтева за власти у Приштини, које су показале да не попуштају. Као што јесу попустила присећања код неких шта су то све тражили.

Подигнуте су барикаде, па распуштене, да би се годину касније покренуо процес прикупљања потписа за референдума о смени оних који су им места попунили. Па тек онда да се организију нови избори за повратак у институције које су Срби сами напустили.

Упркос компликованој и чак, законски упитној процедури, а уз снажну међународну подршку овом процесу, неколико месеци од Вучићевог позива, прикупљени су неопходни потписи и одређен је датум за гласање.

 
Игра бројевима

 

Да би данашњи референдум успео, потребна је минимална излазности 50% плус 1 бирач, што би у овом случају износило 23.279 бирача.

 

По општинама број бирача је следећи:

У Северној Митровици: 18.796
У Лепосавићу: 13.674
У Звечану: 7.209
У Зубином Потоку: 6.877

 

Али када су прошле године изабрани градоначелници на Северу, и при том конституисане две скупштине општине, њих је у све четири општине изабрало тек нешто више од укупно 1,500 људи.

Другим речима, пар стотина је била машина за инсталирање градоначелника који ће прекосутра вероватно прославити први рођендан.

Осим приметне дискрапанце у потребном прагу за успех гласања који је вишеструко виши код једне само међуфазе да би уопште и дошло до избора, у односу на саме изборе, тек се сада отворио проблем надувавања бирачких спискова.

И то у јеку повећаног исељавања српског становништва, од пар година уназад и са Севера и општој несигурности и бризи оних који остају. Цифре које у јавност износе српски званичници, прете да се приближе референдумском прагу.

Право гласа у четири северне општине има 46.556 грађана, што је за ово гласање чак 1.461 бирач више у односу на локалне изборе на северу 23. априла прошле године.

Према подацима ЦИК-а 1.826 је нових бирача са правом гласа, од којих је 293 након ванредних избора 23. априла 2023, навршило 18 година.

Такође, 1.533 је бирача је по први пут уписано у Централни регистар грађана, или који су након тих избора променили општину у односу на изборе од прошлог априла.

Са друге стране, уклоњено је 365 имена – бирача чија су имена обрисана са списка, јер су преминули, променили општину или се одрекли косовских докумената након избора прошлог априла.

У још једном велеобрту, српске странке на Северу једна за другом су овог месеца синхроно саопштиле да ће, или бојкотовати референдум, или да захтевају одлагање.

Главна – Српска листа позвала је на бојкот референдума, због „немогућих услова“, укључујући управо то и да је за успешност референдума, потребна излазност 50 одсто плус једног бирача који би гласао за смену.

Подршку Српској листи недавно је дао и српски председник„На референдуму треба да добијемо 50 + 1 од укупно уписаних бирача, а нема Срба који живе 50 одсто. Зато је Српска листа рекла – немамо шта да учествујемо, јер је физички немогуће да се то догоди“.

 
Кад се пусти бува

 

Оно што председник сада понавља било је јасно још од почетка – Срби на Северу тешко ће достићи овако висок праг излазности.

Јасно је да се повлачењем српских странака из даљег процеса заправо спречава давање легитимитета албанским градоначелницима који би извесно остали на власти и када би Срби данас у оваквим околностима учествовали у гласању.

Но, није јасно зашто се кренуло у читав процес ако се знало да се не може обезбедити макар један преко 50% изашлих гласача?

Зашто нису покушали да упрегну све ресурсе и радили управо на темељном организовању, и мотивацији, управо 50% + 1 бирача како би данашњи референдум успео? Зашто је сада изостало колективно гласање чиме се некада дичило?

Одговор који је пласиран у српском политичком кружоку на Северу да је изигран наводни „договор са странцима да ми прикупимо потребне потписе а Курти наложи градоначелницима да дају оставке – то ће бити компромис“, никада се заправо није могао учитати ни у једном поступку косовских власти до сада.

 
Више од игре

 

Што се странаца тиче, још су једном изразили жаљење због одлуке Српске листе, подцртавши да ће се референдум ипак одржати.

У питању је још једно пружање подршке „демократском и законском процесу“ и „сувереним институцијама Косова“.

Од њих су захтевали још и да одговоре на забринутост грађана и да делује професионално током овог процеса, а од Српске листе да преиспита своје ставове, док Срби данас треба да искористе бирачко право.

Из куртоазних порука дипломата, понекад искочи неко, као што је овог пута то учинио немачки амбасадор са изјавом да је Српска листа заправо „дала аутогол“.

Истим фудбалским речником али много сликовитије објаснио је Вучић јуче са О’Брајаном колико је тешка позиција Србије и Срба око Косова: Нема фудбала, већ само у делу око корнер заставице и то када лопта не сме да изађе у корнер и не сме да буде аут.

Чини се да неће бити задовољавајуц́е излазности на референдуму на Северу у недељу, досаднијим речником ‘сложио’ се и Курти уочи референдума, окривљујући Србију.

Никада нисмо могли да добијемо потврду информације како је наводно својим градоначелницима прошле године обећао да ће редовно завршити свој мандат у мисији на Северу.

Када се већ убацују буве у главу, онда замислите слику како се у општинском и владином кабинету „баца нових пет“ већ колико сутра.

(Није оних Ђурићевих 5:0)

 

Татјана Лазаревић

(КоССев, 21.04.2024)