Покрет за одбрану Косова и Метохије

У Звечану празне кутије: Специјалци поред гласачких места

Фото: Танјуг/СТР

У четири општине са српском већином на северу Косова и Метохије данас се одржава референдум о смени албанских градоначелника изабраних пре годину дана на изборима које су Срби бојктовали.

Већ сада сасвим је извесно да референдум, после позива Српске листе на бојкот, неће успети и да ће Албанци градоначелници изабрани са по неколико стотина гласова, на изборима на којима је гласало укупно 13 Срба, остати на својим местима.

 

“Позив на бојкот Српске листе само је резултат свега онога што се дешавало последњих месеци и последица чињенице да су албанске власти у Приштини учиниле све да референдум обесмисле и да поставе услове који су немогући за испуњење. Учинили су све да њихови градоначелници остану у фотељама и излазак на гласање нема никаквог смисла и само је губљење времена”, каже јутрос за РТ Балкан један од Срба из Северне Митровице, додајући да му не пада на памет да изађе на изборе.

 

Из Српске листе, пре десетак дана су, када су објавили позив на бојкот референдума, као разлог навели бирачке спискове у којима је нереалан број гласача, камере на бирачким местима, општу атмосферу на северу КиМ, специјалце са дугим цевима у градовима и селима северно од Ибра, исељавање Срба под притиском.

У каквој се атмосфери организује референдум говори и чињеница да је Централна изборна комисија тзв. Косова тек јуче, мање од 20 сати пре почетка гласања објавила списак и адресе бирачких места и да су она углавном у насељима са већинским албанским становништвом.

Према најави ЦИК Косова гласаће се на 23 бирачка места, у школама у селима са албанском већином у којима се настава изводи на албанском језику, у приватним објектима и објектима којима располаже Агенција за имовину тзв. Косова.

Тако ће, они који одлуче да изађу на референдум у Лепосавићу на располагању имати осам бирачких места – у згради СО Лепосавић коју од краја маја прошле године контролишу косовски специјалци, у ОШ “Кадри Бистрица” у албанском селу Бистрица, а гласаће се и у општинском објекту у Сочаници, у приватном објекту у селу Рватска као и у насељима Дрен и Лешак.

Што се тиче Северне Митровице гласачка места су у насељима са претежно албанским становништвом. Три бирачка центра биће у Бошњачкој махали, а по једно у ОШ “Азиз Сулејмани” у селу Суви До и у истуреном одељењу ове школе у Микронасељу изнад града.

У општини Звечан гласаће се у школи “Иса Бољетини” у селу Бољетин, у селу Липа, у комплексу „Рајска Бања“ који такође контролишу косовски специјалци као у општинском објекту у селу Житковац.  

Приштинска ТВ станица РТК синоћ је објавила да су у општини Зубин Поток током вечери на најмање једној локацији постављени контејнери за гласање и да ће контејнери бити постављени на још два места.

Ово се догодило упркос више пута поновљеним најавама из ЦИК да ове године, на референдуму неће бити гласања у контејнерима као што је то био случај у априлу прошле године на локалним изборима које су Србим бојктовали. У Зубином Потоку гласаће се и у неким селима у којима живи већином албанско становништво.

У бирачке спискове у четири општине уписано је 46.556 грађана, или око 1.500 бирача више него на изборима прошле године. Да би референдум успео потрено је да у појединим општинама “за” гласа 50 посто плус један бирач.

 

Албански градоначелници управљају општинама Звечан, Зубин Поток, Лепосавић и Северна Митровица од маја прошле године од када су и зграде СО под контролом косовских специјалаца.

 

Зоран Шапоњић

(РТ Балкан, 21.04.2024)