Покрет за одбрану Косова и Метохије

РТВ Ким: Обустављен платни промет динарима у Грачаници

Фото: Ким

Трговци и угоститељи у општини Грачаница обуставили су платни промет у динарима. Појединци са којима су новинари радија Ким разговарали су навели да то “није проблем” јер већина мештана плате и пензије подиже у централној Србији, где их и конвертује у евро.

Након истека периода од три месеца који је косовска влада одредила за “прелазни период”, евро је од данас једино званично средство готовинског плаћања на Косову, па, наводи овај медиј, они који не буду поштовали ову одлуку могу очекивати казне.

„Од данас смо престали да примамо динаре. Упознати смо са ситуацијом да је то забрањено на Косову и водимо се тиме. Мислим да то и није неки проблем, јер (грађани) свакако плате и пензије подижу у Србији, то конвертују у евре и троше овде. За нас такође није неки проблем, наплаћујемо у еврима. Таква је ситуација“, казао је за РТВ Ким радник у угоститељству Марко Рајковић.

Просветна радница из Грачанице, Љиљана Ђорић, је истакла да ће се грађани који су у радном односу, а примају плату из буџета Републике Србије снаћи и да уредба Централне банке Косова (ЦБК) представља највећи проблем старима и болеснима.

 

„Упозната сам, јуче сам чула и ништа ме не изненађује, нити сам очекивала другачији исход. Снаћи ћемо се како знамо и умемо. Горе ствари нас нису плашиле, неће ни ово. Грађани Косова који су у радном односу ће се снаћи, највећи је проблем за пензионере. Не знам како ће они јер су у годинама и нису способни за путовање. Трудићемо се да им помогнемо колико можемо“, казала је.

 
„Закон мора да се поштује“

 

Иако су незадовољни одлуком ЦБК-а, пензионери са којима је екипа Ким радија разговарала су казали да по зарађени новац иду у централну Србију и да након његове конверзије нормално функционишу на Косову.

„Упознат сам са укидањем динара и то је велики проблем. Идем у Србију и тамо подигнем пензију. Шта да радимо, не дају, сигурно ће кажњавати. Закон је закон, мора да се поштује“, казао је Љубиша из Преоца.

„Мало им је било што немамо овде да подигнемо динаре, па су их и укинули. Малу пензију имам и не могу да идем у Србију. Жалосно је шта раде на Косову за нас“, навела је Борика Мирковић из Грачанице.

Подсетимо, 01. фебруара је ступила на снагу Уредба Централне банке Косова према којој је евро једина званична валута. Иако су се делагације Приштине и Београда до сада састајале шест пута у вези са проблемом употребе динара на Косову, решење још увек није пронађено. Најављен је скори наставак разговора о овој теми.

(Радио Ким/КоССев, 13.05.2024)