Покрет за одбрану Косова и Метохије

Отказана представа „Књига о Милутину“, Јездић није прошао Јариње

Фото: Културни центар „Драгица Жарковић“

Монодрама „Књига о Милутину“, у извођењу глумца Ненада Јездића која је биа заказана за вечерас у Митровичком двору, а сутра вече у Лепосавићу, отказана је због, како су из Културног центра „Драгица Жарковић“ саопштили, немогућности преношења техничке опреме на административном прелазу Јариње.

Канцеларија за Косово и Метохију такође се огласила саопштењем у којем су потврдили да је Јездић са сарадницима и опремом заустављен на Јарињу, али тврде да су они имали сву неопходну пратећу документацију и спецификацију опреме.

И док са косовске стране још увек изостају информације о томе шта се догодило и зашто српској глумачкој трупи није дозвољен улазак на Косово, за Канцеларију за КиМ, забрана је доказ да „Курти жели Србима да укине и културне догађаје“.

 

Петковић о паралелама са Џафером Девом

 

У појединачном коментару директор Канцеларије за Косово и Метохију навео је:

„Куртијеве сулуде одлуке показују се и данас – након скандалозне забране за Патријарха, Ненад Јездиц́ је данас спречен да наступи у КМ у представи „Књига о Милутину“. Курти је у реду са нацистичким наслеђем Џафера Деве, али има проблема са српском културом и глумцима“.

 

Повезали су најновију забрану са јучерашњом забраном уласка и Патријарху Порфирију.

„После забране патријарху Порфирију да посети своју духовну кућу, Пећку Патријаршију, забране и укидања употребе српског динара на КиМ, Курти сада жели да Србима укине и културне догађаје и тиме практично укине живот Србима на Косову у Метохији, као што је у више наврата бранио и укидао спортске догађаје, скидао српску тробојку, бранио вакцинацију и стопирао допремање српске робе у покрајину“ наводи се у саопштењу.

Истичу да извођење позоришне представе нема никакве везе за политиком, али да се Курти у свом „сулудом плану напада и протеривања свега српског са простора КиМ“, обрачунава чак и са културним догађајима.

Јездић је вечерас требало да изведе по 202. пут представу “Књига о Милутину”, у Културном центру у Косовској Митровици, а сутра увече у Лепосавићу.

 

Из Културног центра „Драгица Жарковић“, саопштили су да ће се повраћај новца вршити на билетарници Културног центра (код црвеног солитера), уз приложену купљену карту 15. 16. и 17. маја од 10.00 до 14.00 часова.

 

(КоССев, 14.05.2024)