Покрет за одбрану Косова и Метохије

Покрет за одбрану Косова и Метохије: Патријарх Иринеј, чувар Свете Земље

Блаженопочившем Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком, Патријарху српском г. Иринеју било је дато да води брод Српске православне цркве кроз немирне воде нашег бурног доба. Распеће Српске цркве није престало када су окончани ратови у којима је разбијена Југославија и распарчан српски народ. На Косову и Метохији, у Црној Гори, Хрватској, Македонији, Федерацији БиХ, њој и данас отимају и руше светиње, прогоне јој народ и свештенство. Страдања су додатно загорчана српском неслогом и сукобима, подстакнутим недржавничком, противуставном политиком српских власти према сопственом становништву, светињама и територијама на Косову и Метохији.

Патријарх Иринеј је смиривао, саветовао, упозоравао и охрабривао. Његове поруке о Косову и Метохији као Светој Земљи и неотуђивом делу Србије биле су јасне и недвосмислене. Свети Архијерејски сабор неколико пута је износио исти, једнодушан став, уз поновљене позиве да се на Косову и Метохији успостави пуна владавина права. У исто време, Патријарх Иринеј се српским властима обраћао са очинском благошћу, стрпљењем и упозорењима. Потврдило се, као и у претходним вековима наше историје, да су одлучан став и поруке Српске цркве и њеног Патријарха најтврђа одбрана светиња и народа и главна препрека распарчавању наше државе.

Патријарх Иринеј је покретаче Апела за одбрану Косова и Метохије и осниваче Покрета за одбрану Косова и Метохије увек примао са срдачном наклоношћу. Све што нам је говорио сведочило је о његовој дубокој, личној бризи и везаности за Косово и Метохију. Посебно охрабрујући био је наш последњи сусрет, августа 2020, када смо га обавестили о оснивању Покрета и када нам је, још једном, јасним и одлучним речима, потврдио непоколебљив став Цркве о Косову и Метохији.

Његова Светост, Патријарх српски г. Иринеј на овоме свету часно је служио Христовој Цркви и своме Отечеству. Сада се придружио бескрајном низу наших великих архијереја и отаца, чије молитве остају трајни залог наше будућности.

Дубоки наклон нашем Патријарху Иринеју и хвала за сву бригу, мудрост и доброту. Вјечнаја памјат!

У Београду, 20.11.2020.  

Чланови Председништва и Скупштине Покрета за одбрану Косова и Метохије