Покрет за одбрану Косова и Метохије

Заједничке патроле Полиције Албаније са ’’Косовском полицијом’’ током лета

Фото: Полиција Албаније/Фејсбук

Заједничке патроле Полиције Албаније са Косовском полицијом биће реализоване на територији Албаније током лета, односно у периоду од јуна до септембра ове године.

„Заједничке патролне службе биће засноване на Меморандуму о сарадњи, који су у Тирани потписали челници двеју полицијских снага“, навели су из државне полиције Албаније.

У Меморандуму се истиче значај и неопходност сарадње две полицијске агенције у области друмског саобраћаја, ради превенције прекршаја и повећања безбедности на путевима.

Као повод за доношење оваквог меморандума наводи се то што се очекује да значајан број грађана са Косова посети Албанију, тј. туристичка места у овој земљи, током летњег одмора.

Последично, велики број возила са Косова од јуна до септембра саобраћа главним путним правцима ка Албанији.

„На основу Меморандума биће интензивирани односи и ојачана сарадња полиције, кроз планирање и спровођење заједничких планова и мера“, навели су из полиције у Албанији.

Главни циљеви су – спречавање прекршаја, смањење незгода у саобраћају, односно стварање безбеднијег окружења за путнике.

Организовање заједничких патрола између полиција Косова и Албаније није новост.

„Приликом потписивања Меморандума о сарадњи, челници обе полиције истакли су да су искуства из протеклих година у имплементацији заједничких путних патролних служби позитивна и да ће послужити као основа за сарадњу у наредним месецима“, закључује се у саопштењу.

(КоССев, 08.06.2024)