Покрет за одбрану Косова и Метохије

Српски национални форум: Да ли је САНУ постала САНУ*?

Још се није стишао скандал који је председник (С)АНУ, Владимир Костић изазвао у јавности ставовима о Косову и Метохији, изреченим медијима 8. Јануара 2021. Као коцкар који се „вади“, Костић је покушао да објасни, сада већ у ауторском тексту у недељнику Недељник, те ставове, чиме је додатно скандализовао српску јавност, која се у неверици пита: да ли је тај човек заиста и даље председник те угледне српске институције!?

Заправо, то и није био никакав нови текст, него текст који Костић већ објавио 2018. године. Из ког разлога су Недељник и Костић тај рад баш сада актуелизовали, то они знају а ми можемо да нагађамо.

У свом „појашњењу“, Костић наводи углавном све оно што је предвидео и Марти Ахтисари у свом плану, који никад није усвојен у СБ УН, као што су: заштита културних објеката, заштита права преосталог српског живља, европски пут, итд.

Апологете Костићевих авантура, међу којима се нашао и академик Крестић, бранећи га аргументом да се ради о личном Костићевом ставу, након ових његових „разјашњења“, би требало да се такође преиспитају, бране ли Србију од Костића, или Костића од Србије. Сам академик Костић би требало да напише још једно појашњење, у коме би експлицитно (мада је и ово до сада довољно експлицитно), рекао зашто се залаже за независно Косово, чиме би помого САНУ да се одреди коме ће се приволети царству.

Српски национални форум, има потпуно право а и обавезу да на ове скандале реагује. Наиме, делегација СНФ је пре три године имала састанак са академиком Костићем. Након жучног почетка, изазваног дискусијом о сличним његовим изјавама из 2015. године, састанак је протекао у коректној атмосфери.

Штавише, Костић је након састанка са делегацијом СНФ, у посвети написао: „Браћи са КиМ, који су ми помогли да схватим ствари које нисам довољно разумео“. Е сад, или смо ми били лоши учитељи, или је Костић био лош ученик, а што не приличи једном академику.

СНФ сигурно није сугерисао Костићу да у јавности, као председник САНУ, наступа са оваквим ставовима о Косову и Метохији. Напротив.

 

У Грачаници, 31.01.2021.

Информативна служба СНФ