Покрет за одбрану Косова и Метохије

Анкета: Преко 70% младих подржава обавезан војни рок, 40% би добровољно ишло у рат

(Фото: К. КАМЕНОВ / РАС СРБИЈА)

Радо иду млади у војнике, назив је и резултат најновијег истраживања агенције  “Haus of vin” према којем чак 72,5 одсто испитаника од 17 до 30 година подржава увођење обавезног војног рока. Скоро 40 одсто њих би добровољно отишло и у рат.

Да више од 70 одсто становника Србије подржава увођење обавезног војног рока опште је познато већ годинама, али да би готово исто толики проценат младих обукао маслинастозелену униформу – то је већ прворазредно изненађење. Штавише, такви резултати истраживања стижу у години када државни врх све гласније најављује враћање обавезног служења војног рока.

Истраживање које је спроведено од 15. до 22. фебруара показало је да се тек сваки четврти младић у Србији противи обавезној војсци док свега 3,2 процента нема став. Студија је обухватила само мушкарце, и то у животној доби када се иде у војску.

Јаке симпатије
Програмски директор агенције “Хаус оф вин” др Богдан Стојановић изненађен је резултатима истраживања.

– Анкета је опште постављена. Вероватно би мање младих било за враћање обавезног служења војног рока да смо им поставили додатна питања као, на пример, да ли би се на шест месеци одрекли мобилних телефона и друштвених мрежа. На страну то, истраживање је показало да су сентимент и симпатије према војсци код младих и даље јаки – апострофира Стојановић за “Блиц”.

Занимљиво да би више од 80 одсто младих који подржавају обавезну војску отишло у касарну и служило са оружјем.

– То указује да убедљива већина младих и даље има симпатије према традиционалној војсци и униформи. С друге стране, иако толики проценат испитаника подржава обавезно служење војног рока, највећи број њих сматра да би служба требало да траје до шест месеци – објашњава наш саговорник.

Ваља напоменути да би 39,3 младих који су за обавезну војску добровољно отишло у рат због Србије, док би 23,7 одсто спремно чекало да га отаџбина позове. Највећу љубав према униформи гаје становници у централној Србији.

Вучић: Вагамо
Говорећи о ово теми, председник Србије Александар Вучић рекао је средином јануара да држава вага да ли нам је потребно увођење војног рока.

– Вагамо. Има ту ствари и за и против. То ће бити војни рок од четири, пет, шест месеци, и о томе вагамо, неће трајати годину дана. Ствари које су за: тиме ћемо подићи нека места широм Србије, демографске центре. У тим местима бисмо подизали касарне, где би свака врста активности допринела даљем развоју тих места, а тај потез би знатно унапредио и борбену готовост – рекао је Вучић.

Увођење обавезног војног рока би, с друге стране, указује, створило веће трошкове за државу.

– Разговараћемо пре доношења било какве одлуке, јер то има и своје добре и лоше стране. Држава би морала сваког дана да обезбеди четири оброка за војнике, да плати мазут или гас, као и све друге трошкове – од регрутације до отпуста из војске. Само обезбеђивање хране коштало би око осам милијарди динара, или око 70 милиона евра, а када се обезбеде и примања за војнике треба додати још 1,2 до 1,8 милијарди динара – рекао је Вучић.

Он је додао да зна да ће увек бити и оних који се противе обавезној војсци.

Историјске личности боље знају они што су против војске
Истраживање  “Haus of vin” донело је још једно изненађење пошто се показало да српске историјске личности боље познају млади који не желе да служење војног рока буде обавезно.

– Можда они имају више информација, док национално опредељени испитаници нису толико информисани – сматра др Богдан Стојановић, програмски директор агенције  “Haus of vin”.

 

Извор: Блиц