Покрет за одбрану Косова и Метохије

Отац Сава: Дијалог о унапређењу живота свих заједница на КиМ, а не о мењању граница Србије“

(Фото: Отац Сава Јањић)

„Свако исхитрено или наметнуто решење које једнострано привилегује једну, а оштећује другу страну суштински је непримењиво и неправедно(…)Решење мора бити постигнуто обострано, уз посредништво ЕУ али и коначну сагласност СБ УН. У противном могући свеобухватни споразум биће преседан без премца у међународном праву“, оценио је игуман Високих Дечана архимандрит Сава Јањић.

Мирослав Лајчак четврти дан своје посете проводи у Београду, куда је отишао јуче након боравка на Косову.

Подржавајући овај дијалог, о. Сава, у својој објави на Фејсбуку, наводи да је он важан пре свега ради нормализације живота на КиМ и у ширем региону, те да истински добитници у дијалогу морају да буду обични грађани, без обзира на порекло и веру, а не политичари.

„Наставак дијалога у доброј вољи да се унапреди живот људи, заштити угрожена српска баштина на КиМ, заустави исељавање младих људи и поправи економска ситуација је од виталног значаја и за Србе и косовске Албанце“, навео је, али истакао да је дијалог у којем Србија треба да „под притиском испуњава жеље друге стране“ – апсурдан.

„Главни предуслов за дијалог јесте једнако поштовање права и слобода за све на КиМ, а то није тренутно случај“, оценио је уз опаску да се у потпуности слаже са ставом да су исхитрена и наметнута решења апсолутно неприхватљива“.

„Инсистирање на промени граница противно Резолуцији 1244 УН, као предуслова за договор, је отворени позив за даљи конфликт у целом региону“, једно је од таквих решења за игумана дечанског.

„Свеобухватни споразум који би угрозио суштински опстанак српског народа и СПЦ, довео до брисања српске историје, био би отворени пример политичког диктата, који би пре или касније довео до конфликта који би угрозио цео регион и саму ЕУ. Ниједна нормална и достојанствена земља то не би прихватила на својој међународно признатој територији“.
Праведно решење ситуације на КиМ у великој мери ће утицати на будућност и углед ЕУ као посредника, опомиње даље о.Сава уз подсећање:

„ЕУ у овој улози, са чврстим ставом земаља чланица које нису признале КиМ, пре свега због могућих последица за своје државе и њихову стабилност, има обавезу по својим правилима да остане статусно неутрална и посредник добре воље“.

И улога САД у процесу дијалога Београда и Приштне види као веома важну, посебно уколико се подржи тражење балансираног решења уз медијацију ЕУ, поштовање људских и верских права, нарочито заштите светиња СПЦ.

„Решења које ће унапредити цео регион, али и у активној улози у процесу имплементације свега договореног“, додаје.

„Тренутно је важно наставити дијалог уз посредништво ЕУ, без рокова, токсичне реторике и угрожавања безбедности Срба на КиМ, који не смеју постати колатерална штета (гео)политичких интереса. У оној мери у којој се превазиђе националистички наратив, унапреди владавина права и слобода свих једнако, отвориће се и пут ка побољшању квалитета живота свих на КиМ и ширем окружењу“.
Коначно, што се тиче расположења, како даље наводи, огромне већине народа у Србији и српској дијаспори поводом идеје да Србија евентуално призна самопроглашену независност Косова, о.Сава је подсетио на недавне речи новог српског патријарха рекавши да је референдум о Косову извршен на Видовдан 1389 године.

„То није никаква парола Цркве која негира права других, или позив на конфликт, већ напросто став већине народа Србије, који би, уосталом, био потврђен и евентуалним референдумом. Дијалог Београда и Приштине је за већину нашег народа искључиво технички дијалог о начинима унапређења живота свих заједница на КиМ а не разговор о мењању граница Србије“, закључио је отац Сава.

Извор: Коссев

Наслов: Покрет за одбрану КиМ