Покрет за одбрану Косова и Метохије

Израели: Трагови исламске револуције из БиХ данас на Косову и у Санџаку

Фото: Видовдан.орг

Председник Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995. године Рафаел Израели, оценио је да је рат у Босни и Херцеговини био “исламска револуција” и да су га финансирале арапске земље, а да су “учестовале многобројне радикалне исламске фаланге из целог света”, пишу Вечерње новости.

Рафаели је истакао да се трагови тога данас виде на Косову и у Санџаку.

У Сарајеву, током последњег рата у Босни и Херцеговини, убијено је око 3.000 српских цивила, а око 1.700 је тешко рањено, преноси Тањуг.

Муслиманске снаге су формирале чак 211 логора и казамата за заточене Србе, а две трећине убијених и рањених Срба није имало никакве везе са ратним дешавањима, наводи лист.

Ово је само делић извештаја Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995. године, који је крајем недеље усталасао цео регион.

Документ на 2.500 страница израдила је медународна експертска група – Рафаел Изрели (Израел), Виктор Безручко (Русија), Дарко Танасковић (Србија), Лоренс Френч (САД), Ђузепе Закарија (Италија) и Патрик Барио (Француска).

Комисија је основана по одлуци Народне скупштине Републике Српске од 14. августа 2018. године, а у садашњем саставу ради од марта 2019.

Првобитно је било планирано да се посао обави за годину дана, али због обимног материјала, Комисија је непрестано радила пуних 18 месеци.

У разговору за “Вечерње новости”, прво човек овог тела, Рафаел Израели, професор са Хебрејског универзитета у Јерусалиму, стручњак за тероризам и исламски радикализам, указује да је извештај плод великог рада независне истраживачке групе и додаје да је циљ био да се расветле збивања у ратном Сарајеву од 1991. до 1995. године.

“Када сам се потписао иза 1.250 страница материјала на седам поглавља, осетио сам неки вид олакшања, јер сам био свестан да се, када су сарајевска збивања у питању, догодила велика травестија правде”, рекао је Израели.

Како је истакао, муслимани су, као и свугде када су у питању сукоби у свету, представљени “као свеци који раде само добре ствари, док су Срби осликани као изразито лоши”.

“Ми се у извештају чак нисмо одређивали ко је био добар, а ко лош у том рату, јер је права слика да су у том рату обе стране убијале, и то мнго. Али, ако је истина да су Срби у Сребреници починили злочин над муслиманима, истина је да су у Сарајеву и многим другим местима Срби били веће жртве”, додао је он.

Закључак документа је да је рат у БиХ изазвао бошњачко-хрватски референдум из 1992. године, на којем Срби нису учествовали, као и да је муслиманска војска извршила агресију на ЈНА.

“Ми смо рат деведесетих година у БиХ третирали кроз историјску призму целог 20. века када су у Другом светском рату, муслимани и Хрвати такође заједно били против Срба и учинили многобројне злочине над својим комшијама. Рат деведесетих није био одвојени догађај од претходног рата, већ се може рећи да је његов наставак. Ново је што се у ове сукобе укључио муслимански фактор и што су против Срба били заједно муслимани и Хрвати, иза којих је стајао Запад и Америка”, каже Израели.

Да би написао Поглавље три овог документа, Израели наглашава да је путовао много по централној Србији и Косову и Метохији.

“Тачно је да је рат у БиХ био и исламска револуција, у којој су учествовале многобројне радикалне исламистичке фаланге из целог света и коју су финансирале арапске земље. Трагови исламске револуције Алије Изетбеговића очигледни су данас у Санџаку и на Косову. Није изненађење да су Срби морали да напусте Сарајево 1996. године јер им није било места у тако радикализованом исламском окружењу”, закључио је Израели.

(Косово онлајн, 18. 04. 2021/Танјуг)