Покрет за одбрану Косова и Метохије

Патријарх Порфирије: Синовима и кћерима Косова и Метохије, са вама је сав српски народ

Фото: Boris Scitar Vecernji list

У првој Ускршњој посланици од ступања на дужност првог међу једнакима, патријарх Српске православне цркве Порфирије са свим епископима позвао је данас на братску слогу, унутрашње црквено, а онда и национално, језичко и културно јединство свих, преноси Тањуг.

“Не допустите времену и приликама да вас поделе и одвоје једне од других, а тиме и од Мајке Цркве! И поред чињенице да сте стално под одређеним притисцима, што међу вама изазива несугласице и расправе, молимо се Васкрслом Господу за вас да у њему васкрсломе пронађете снагу за своје јединство и крепост за братску слогу”, навео је паријарх Порфирије.

Патријарх је поручио да су мисли и молитве СПЦ ових дана посвећене свим болеснима, а нарочито ифициранима вирусом ковид-19, као и ка свим лекарима и медицинском особљу, који се, како је навео, самопрегорно, ризикујући и свој живот, боре да спасу оболеле од короне и других болести.

Иако смо се, каже, прошле године надали да ће болест проћи то се није догодило.

“Нажалост, не само да није прошла већ је и у овој години наставила да хара широм света. Данас се молимо за оздрављење свих оболелих, као и за покој душа свих упокојених”, навео је патријарх.

Поручио је да се данас Црква посебно молитвено сећа на “напаћену браћу и сестре на Косову и Метохији”.

Њих, каже, Црква посебно поздравља и охрабрује да буду чврсти и постојани у вери, нади и љубави.

У обраћању духовној деци, синовима и кћерима Косова и Метохије, патријарх је поручио да је са њима, како је навео, сав српски народ.

“Са вама сви православни народи света, са вама су сви правдољубиви и истинољубиви људи. Можда ништа није тако силно ујединило православне хришћане света као Косово и Метохија, симбол достојанства, части, праведне борбе за слободан живот на прадедовским огњиштима и отпора сили и неправди…”, навео је.

У своје и у име свих епископа, патријарх Порфирије посебно се обратио свим верујућим “поносне Црне Горе”.

“Са вама су наша љубав и наше молитве, драга децо духовна, јер сте ви у посебним приликама, боље рећи неприликама и невољама, у непрестаним духовним борбама”, навео је патријарх, уз позив на јединство и заједништво са свом браћом и сестрама како у Црној Гори тако и у Србији и широм света.

“Молитве и благослови великих угодника Божјих, светитеља и чудотвораца Василија Острошког, Петра Цетињског и свих светих нека вас прате и буду са вама у свим вашим борбама за победу добра над злом, љубави над мржњом, јединства над поделама, светиње над мрзошћу духовне пустоши”, навео је патријарх.

Порфирије је срдачно поздравио и браћу и сестре у Републици Српској и Босни и Херцеговини, у Хрватској, Словенији и Северној Македониј, уз поруку да не сумња да ће верници у тим земљама са својим архијерејима, свештеницима, монасима и монахињама велики празник Христова Васкрсења дочекати и прославити на најбољи могући начин, отворена срца према својим инославним или пак иноверним суседима.

“Васкрсли Христос Господ нека буде са свима вама и са свим људима добре воље око вас”, поручио је патријарх Порфирије, уз традиционални васкршњи поздрав: Христос васкресе.

(Коссев 29. 04. 2021/Танјуг)