Покрет за одбрану Косова и Метохије

Ескобар: САД желе да се у Бриселу разговара и о ЗСО, али она не треба да буде држава у држави, има модела за заштиту мањина

Фото: КоССев

Уз свега неколико изузетака, оно што се на Балкану дешава је резултат фактора који се дешавају на Балкану, казао је данас Габријел Ескобар, у коментару о могућем руском утицају на Север Косова, али без прецизирања о којим је факторима је реч.

Указао је на значај састанка Куртија и Вучића у Бриселу како би се „средиле разлике на Северу“ и назначио да би САД желеле да се, осим других тема, разговара о ЗСО, али и да она не треба да буде држава у држави. Штавише, нада се управо напретку на предстојећем састанку на највишем нивоу.

Када је реч о питању таблица, Ескобар тврди да САД подржавају решење којим се повећава стабилност у региону и Европској унији, односно којим се обезбеђује слобода кретања унутар Косова, у целој Србији, региону и Европској унији.

„Оно што се дешава на Северу је стварно питање између Србије и Косова. Због тога је веома хитно да се двојица лидера састану у Бриселу под покровитељством ЕУ и среде разлике на Северу. А то ће укључити функционална трајна решења о питању таблица. То ће укључити примену мапе пута за енергетику, споразум о несталима и разговоре о ЗСО“, казао је Габријел Ескобар на конференцији за медије путем Зоом апликације.

Говорећи о могућем руском утицају на дешавања на Северу Косова, каже да Русија „заиста игра улогу“, али не и „тако важну“.

„Русија заиста игра улогу, али не тако важну да буде дестабилишући фактор, као неки политичари и неки фактори који подижу степен на самом Балкану“, казао је амерички изасланик.

Сматра да уместо тога сви треба да се усмере на дипломатске напоре и конструктиван дијалог.

Габријел Ескобар се штавише нада да ће на предстојећим разговорима у Бриселу бити учињен помак у вези са ЗСО.

„Из перспективе САД, дугорочна будућност за Србију и Косово је да буду чланице ЕУ. У том смислу подржавамо напоре дијалога између две државе под посредством ЕУ. Наш став је тај да сви претходни споразуми треба да буду спроведени, укључујући и Заједницу српских општина“, казао је амерички дипломата у разговору са новинарима.

Наводи да би у том смислу желели да виде разговоре управо на ову тему када се Вучић и Курти буду састали у Бриселу.

„Договор о ЗСО већ је постигнут. Зато се о њој мора разговарати. Са друге стране, Заједница не би требало да у супротноности са Уставом Косова. Не би требало да створи проблеме у функционисању Косова и не би требало да буде држава у држави. Међутим, постоји више европских модела према којима мањине могу да заштите своје културно наслеђе и свој језик, а у оквиру Устава. Желели бисмо да пронађемо неке од тих примера, можда и да их искористимо као водич ка путу напретка у примени ове Заједнице. Надам се да ћемо о томе моћи да разговарамо у Бриселу касније овог месеца“.

 

Ескобар је такође открио, да су на недавном састанку косовског премијера и председнице са америчким државним секретаром, САД изнеле подршку „независности Косова, његовом суверенитету и територијалном интегритету“, али и да је Ентони Блинкен у исто време охрабрио Косово да ради на стварању могућности за већу регионалну стабилност и такође је нагласио потребу да се примене сви споразуми за које су се стране претходно сложиле, укључујући управо онај о Заједници.

„Дакле, надам се да ће у Бриселу следеће или оне наредне недеље бити важни разговори о томе и да ће бити напретка“, додао је амерички дипломата.

Одлагање одлуке о таблицама – могућност за проналазак трајног решења за регионалну интеграцију и стабилност

Говорећи о недавној ескалацији ситуације на Северу Косова, казао је да је једномесечно одлагање примене одлука косовске владе о таблицама није „једноставно одлагање“, већ пре могућност за проналазак трајног решења за регионалну интеграцију и стабилност.

И док је претходни споразум (из октобра 2021) био привремен, временски орочен, и који је захтевао од Србије да да дугорочне препоруке, САД се томе још увек надају.

„Али се и веома надамо како ће две земље кренути напред и изградити боље односе када је у питању слобода кретања, већа интеграција у Европу. Тако да стварно мислим да ће нам овај месец дати неке могућности о ширим питањима у дијалогу, а не само када су у питању регистарске таблице“, казао је Ескобар.

Још једном поручује да се нада да ће се две стране сложити око питања таблица у склопу дијалога.

„Истина је да је Бриселски споразум пружио неку врсту упутства за слободу кретања. Ова упутства пре свега треба да обезбеде да се дође до мапе пута за напредак, али и сви остали споразуми треба да му дају обрис (решења). Тренутни режим налепница, наглашавам поново, био је привремен, временски ограничен, којег је требало да замени трајно решење. Стварно мислим да ово трајно решење не би требало да буде нешто што ће значајно променити животе људи на северу Косова“, навео је Ескобар, додајући:

„Једноставна је чињеница да возила која саобраћају на Косову треба да буду регистрована и да саобраћају према законима своје земље. Кад то кажем, њима треба да се обезбеди могућност за слободу кретања, не само на Косову, не само између Косова и Србије, већ и по региону и ЕУ“.

„Верујемо да постоји трајно решење о таблицама у оквиру Бриселског споразума, верујемо да смо близу примене мапе пута за енергетику на Северу, близу смо да потпишемо споразум о несталим особама и надамо се да ће га убрзо потписати. Као што је рекао недавно и државни секретар Блинкен премијеру Куртију овде, потребно је да започнемо разговоре о Асоцијацији, претходно је договорено да Уставни суд треба да да неку врсту упутства и хтели бисмо да кренемо напред да не иде против устава и функционалности“.

 
САД желе да све земље ЕУ признају Косово – „будућност која ће да се откључа у дијалогу“

И данас је поновио да САД у потпуности подржавају Косово као независну земљу.

„За САД питање Косова није отворено питање. У потпуности признајемо Косово као независну, суверену земљу и блиског партнера. Наша тежња за Косово и народ Косова је да их све земље ЕУ у потпуности признају, и да одмах добију визну либерализацију, те да би сва врата међународних организација којих желе да буду део, буду отворена“, наводи.

Уверен је да се креће у том правцу и додаје да ће управо таква будућност „највероватније да се и откључа путем дијалога који је под покровитељством ЕУ“.

„Циљ дијалога је нормализација две земље, и она је надохват. Ја константно охрабрујем обе стране, Србију и Косово да конструктивно делују у дијалогу. Дијалог је кључ будућности, не само за Косово, већ и за Србију такође“.

Сматра да када се буду решила политичка питања, остаје економски развој и то као најдинамичнији део Европе. Сматра да све што доприноси слободи кретања, привредној стабилности и развоју, оснажиће суверенитет, независност и виталност свих земаља у региону, те је зато, сматра Ескобар, дијалог од виталне важности.

Ускоро опширније…

(КоССев, 05. 08. 2022)