Покрет за одбрану Косова и Метохије

Извештај: Електросеверу лиценца достављена још 27. јуна, чека се комерцијални уговор са КЕДС

Фото: КоССев

Српска страна још увек чека да јој КЕДС достави Нацрт Комерцијалног уговора о пословној сарадњи. Што пре до тога дође, сви преостали кораци ће се одвијати знатно брже и имплементација „Мапе пута“ моћи ће успешно да се приведе крају, стоји у Извештају Владе Србије о дијалогу са Приштином од 15. јуна 2021. до 1. септембра ове године. У њему је потврђено да је Електросеверу достављена лиценца за снабдевање још 27. јуна – шест дана након усвајања Мапе пута о енергетици, односно истог дана када је на Северу боравио Петар Петковић који је тада за наш портал рекао да лиценца још увек није достављена овој компанији.

Скупштна Србије усвојила је на прошлонедељној маратонској дводневној седници о Косову извештај о преговорима са Приштином од 15. јуна 2021. до 1. септембра ове године.

У овом периоду, односно 21. јуна, у Бриселу су представници Београда и Приштине договорили „Мапу пута“ с циљем примене претходно потписаних договора о енергетици. Овај документ у 9 тачака дефинише шта би требало да се деси у области енергетике на Северу Косова, које су обавезе Београда, а које Приштине.

И једна и друга страна су оно што је договорено у Бриселу представљали као своју победу. Приштина – као споразум који ће коначно омогућити фактурисање електричне енергије у четири општине на Северу Косова у складу са косовским законима и регулаторним системом, а Београд као потврду да „нико неће да упада у трафостаницу Валач“, те да је Електросевер добио самосталност.

Убрзо су из Приштине кренуле оптужбе на рачун Београда о томе да не поштује договорено, односно да није испунио своје обавезе у роковима који су дефинисани Мапом пута, а првенствено када је у питању обавеза Електросевера да ће доставити КЕДС-у и КОСТТ-у најновије доступне податке о потрошачима, преко ЕУ у року од седам дана од издавања лиценце.

Што је више времена пролазило, то се мање знало о процесу спровођења обавеза, а на Косову је јачала енергетска криза.

Тада су уследиле и нове критике из Приштине на рачун Београда – да је Електросевер „фалсификовао документ КОСТТ-а“ и да ова компанија „игра опасну игру“, али и најаве да косовска влада зими неће да плаћа струју на северу. Из Београда су им одговорили да Приштина „врши притиске на енергетски сектор како би спречио имплементацију Мапе пута и самостално деловање Електросевера“.

Београдски званичници се, међутим, нису детаљно оглашавали у вези са применом договора о Мапи пута, све док се прошле недеље у медијима није појавио извештај о преговорима који је председник Србије потом лично представио посланицима у Народној скупштини. У Београду се тада расправљало два дана о косовском питању, али у највећем делу скупштинске расправе не и о самом извештају, укључују и делове о енергетици.

Шта пише у делу извештаја о енергетици

Питање енергетике у склопу бриселског дијалога покренуто је Првим споразумом о нормализацији односа из 2013. године, да би затим било детаљније разматрано и усаглашавано кроз Аранжман о енергетици из 2013. године и Закључке ЕУ посредника о спровођењу Споразума о енергетици из 2013. године, који је закључен 2015. године.

У извештају се као кључни проблем у примени ових споразума наводи „одуговлачење и одбијање“ Приштине да изда лиценцу за снабдевање електричном енергијом компанији „Електросевер“.

„Као разлог за то, привремене покрајинске институције су наводиле искључиво разлоге који нису утемељени у споразумима из Дијалога, нити у било којим другим прописима који регулишу материју лиценцирања енергетских активности“, прецизира се.

Назначено је да се у периоду на који се односи извештај јавио додатни проблем за заштиту интереса српске стране кроз „отворене претње“ Приштине да ће припадници КП и, како се наводи, „параполицијских снага РОСУ“, мимо договорених процедура, предузети „илегалне акције физичког овладавања Трафостанице Валач“ и другим објектима енергетске инфраструктуре која се налази на Северу Косова.

У извештају се додаје да је Београд од јуна 2021. године појачао ангажовање према ЕУ посредницима како би се „предупредио такав развој догађаја“.

„У том смислу, одлучно је стављено до знања да српска страна неће допустити једнострану промену стања на терену и успешно наметнуто да примена енергетских споразума у оквиру Дијалога мора бити доследна – почевши од састанка који је одржан у оквиру техничког Дијалога 7. јула 2021. године“, додаје се.

Уједно се наводи да је српска страна непрестано вршила притисак због тога што Приштина „неприхватљиво дуго разматра одлуку поводом измена и допуна које је српска страна извршила када је у питању захтев за издавање компанији ‘Електросевер’ лиценце за снабдевање електричном енергијом, али и када је у питању омогућавање овој компанији да пружа дистрибутивне услуге на северу КиМ“.

Назначено је да је Приштина на почетку одбацивала ове оцене и наводила да ће испунити своје обавезе из енергетских споразума чим косовска скупштина потврди избор чланова Одбора ЕРО, који издаје одлуку у вези са лиценцом.

„Међутим, уместо да то учине, ПИС у Приштини су након избора чланова Одбора ЕПО 2. августа 2021. године донеле одлуку којом је покрајинском оператору преносног система електричне енергије КОСТТ одобрено 11 милиона евра за плаћање струје на северу КиМ, а влада ПИС у Приштини задужена да у року од шест месеци уведе наплату електричне енергије на северу Покрајине. Имајући у виду да је према споразумима из Дијалога прописано да те послове треба да обавља српска компанија ,Електросевер’, којој није издата лиценца, постало је јасно да ПИС у Приштини не желе да се у догледно време реши проблем лиценцирања компаније ‘Електросевер’“.

 

У извештају се уједно додаје да је Приштина започела да условљава издавање лиценце за снабдевање успостављањем физичке контроле над објектима енергетске инфраструктуре на Северу.

„Имајући у виду да су овакви захтеви противни поменутим споразумима из Дијалога, као и чињеницу да би оваквим активностима објективно била доведена у питање енергетска безбедност севера КиМ, српска страна је одлучно одбацила приштинске захтеве“, прецизира се.

У извештају стоји да је у преговорима који су потом уследили, српска страна успела да „наметне и одбрани став“ да се у процесу имплементације најпре мора издати договорена лиценца компанији „Електросевер“.

„После дуготрајних преговора о примени споразума закључених 2013. и 2015. године, Приштина је напокон током маја 2022. године прихватила да као први корак изда лиценцу за снабдевање компанији ‘Електросевер’. Упоредо са тим, кроз постизање Начелног споразума о пословној сарадњи између компаније ‘Електросевер’ и КЕДС створени су неопходни услови и да компанија ‘Електросевер’ (у складу са чланом 5. Аранжмана из 2013. године) на Северу АП КиМ може да пружа дистрибутивне услуге становништву и другим корисницима“.

 

Подсећа се да је до формализације договора дошло на састанку у оквиру Дијалога на техничком нивоу 21. јуна 2022. године у Бриселу, када је постигнута сагласност око текста документа под називом ‘Мапа пута за имплементацију енергетских споразума’.

Документ се састоји од девет тачака а од којих је прва та да ће РУЕ издати лиценцу Електросеверу. Осим тога, према споразуму требало је да у року од седам дана након издавања лиценце, Електросевер КЕДС-у и КОСТТ-у достави податке о потрошачима, а у року од 30 дана КЕДС и КОСТТ да имају приступ Валачу.

„Тај документ је постигнут искључиво у циљу превазилажења застоја у примени поменутих, раније договорених, Аранжмана и Закључака из области енергетике. Операционализација овог договора требало би да у крајњој тачки омогући компанији ‘Електросевер’ да снабдева електричном енергијом становништво на северу КиМ, као и да пружа дистрибутивне услуге на том подручју. На тај начин загарантовано је стално, и за све стране неспорно легитимно и легално, присуство ове српске компаније на виталним објектима енергетске инфраструктуре у већински српским општинама на северу КиМ“, додаје се у тексту извештаја о Енергетици.

 

Према наводима Владе Србије, Београд је у оквиру пакета докумената Мапе пута успео да „издејствује“ и усаглашавање додатна два пратећа документа, којима је, како даље стоји,  спречено једнострано тумачење Мапе пута и блокирање њене примене.

Реч је о интерпретативној изјави ЕУ посредника, којом се потврђује право компаније ,,Електросевер“ на одржавање сталног присуства на ТС Валач и осталим објектима енергетске инфраструктуре на северу КиМ и писму Енергетске заједнице упућеном ЕУ са гаранцијом да је Начелни споразум о пословној сарадњи (комерцијални уговор) између компаније „Електросевер“ и компаније КЕДС – којим је компанији „Електросевер“ гарантовано да ће на северу АП КИМ пружати и дистрибутивне услуге – у складу са косовским регулаторним оквиром.

Други документ је био неопходан како Приштина, стоји у извештају, не би могла да онемогући и поништи примену споразума који је постигнут између компаније „Електросевер“ и КЕДС.

„Без те остварене гаранције, Приштина би у пракси, посредством одлуке покрајинског регулатора ЕРО могла да прогласи да договорена сарадња српске и турске компаније није у складу са регулаторним оквиром Косова и да тврди да компанија ‘Електросевер’ нема право физичког присуства на објектима енергетске инфраструктуре на Северу КиМ“, додаје се.

Прецизира се и да су договором о пословној сарадњи између компаније ‘Електросевер’ и КЕДС-а заобиђене опструкције које је Приштина постављала за закључење Мапе пута – кроз оспоравање права компанији ‘Електросевер’ да пружа услуге дистрибуције на Северу Косова.

У извештају стоји да је овим договором осигурана пуна енергетска независност Севера, те да ће Електросевер на том простору пружати и услуге дистрибуције електричне енергије (издавање и наплата рачуна, одржавање мреже, физичко повезивање нових потрошача).

Како тече примена „Мапе пута“

Осим онога што је договорено, извештај обрађује и догађаје који су потом уследили, односно, шта је примењено.

Потврђено је да је Енергетски регулатор на Косову још 24. јуна 2022. године донео одлуку о додељивању лиценце за снабдевање Електросеверу, те да је иста достављена компанији 27. јуна.

„Тиме је Приштина испунила први део својих обавеза из Мапе пута у договореним роковима. Добијањем лиценце за снабдевање компанији ‘Електросевер’ је отворен пут да достигне оперативност у покрајинском систему и снабдева електричном енергијом становништво на северу КиМ“, наводи се.

У извештају се, међутим додаје да Електросевер није испунио своју обавезу из тачке 2. Мапе пута а која налаже да у року од седам дана од издавања лиценце за снабдевање, Електросевер доставити КЕДС-у и КОСТТ-у најновије доступне податке о потрошачима, преко ЕУ.

„1. јула 2022. године директор компаније ‘Електросевер’ је обавестио специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине да имајући у виду да је лиценца за снабдевање издата 24. јуна 2022. године и да још увек није постала оперативна – компанија ‘Електросевер’ нема могућност да Приштини достави листу потрошача јер још увек не поседује пуни правни капацитет да закључује уговоре са потрошачима“, стоји у извештају.

Прецизира се да је у исто време указано на то да ће ова компанија бити у могућности да закључи уговоре о снабдевању са потрошачима тек након потписивања уговора са компанијама КОСТТ и КЕДС који су прописани Мапом пута, као и добијањем Енергетског идентификационог кода (ЕИЦ ЦОДЕ) и утврђивањем услова и начина снабдевања потрошача.

Овај код је, међутим, додељен Електросеверу 18. јула.

„Упоредо са добијањем лиценце за снабдевање и ‘ЕИЦ ЦОДЕ’, компанија „Електросевер“ је наставила даљу комуникацију са релевантним – компанијама унутар покрајинског енергетског система, пре свега са КОСТТ и КЕДС. У том погледу, српска страна сматра да је компанија Електросевер“ већ испунила обавезу из Мапе пута о потписивању типских тржишних уговора са КОСТТ, пре свега Уговора о балансној одговорности и уговора о учешћу на тржишту електричне енергије“, наводи се у извештају.

Једини документи из пакета Мапе пута до чијег потписивања још увек није дошло су два уговора – Уговор о прикључењу и Комерцијални споразум – које би компанија „Електросевер“ требала да потпише са КЕДС-ом.

„Комерцијални споразум је начелно договорен са КЕДС пре закључења Мапе пута искључиво ради операционализације става 1., члана 5. Споразума о енергетици из 2013. године, који обезбеђује један од кључних интереса српске стране. Тај интерес је да српска компанија „Електросевер“ на северу АП КиМ може несметано да остварује физичко присуство и контролу над објектима енергетске инфраструктуре – кроз пружање дистрибутивних услуга у четири општине са већински српским становништвом на северу АП КИМ (обрачун, наплата, одржавање и физичко прикључење нових корисника)“.

 

Уз констатацију да предвиђени споразуми са КЕДС-ом представљају суштину целокупног договора о Мапи пута, наводи се да тренутни застој у њиховом постизању проистиче из чињенице да ти споразуми, да би испунили сврху заштите српских интереса како је прописано Мапом пута, морају да буду закључени истовремено „у пакету“.

У извештају се наводи да је српска страна потпуно посвећена испуњењу одредаба Мапе пута, али и да сви остали елементи „пакета“ од 21. јуна губе смисао без закључења споразума са КЕДС.

Уједно се констатује да редослед преосталих корака са циљем постизања ових споразума не зависи од компаније „Електросевер“, јер она није у могућности ни правно ни фактички да ове кораке иницира.

„У том смислу, српска страна још увек чека да јој КЕДС достави Нацрт Комерцијалног уговора о пословној сарадњи са КЕДС, на шта је више пута указивано свим актерима имплементације Мапе пута“, додаје се у извештају.

Српска страна, међутим, верује да ће и овај корак у наредном периоду бити предузет, како би имплементација Мапе пута могла да се успешно приведе крају у договореним роковима.

Изразили су очекивање да ће што пре доћи до закључења споразума, како би Електросевер био оперативан.

„Сви преостали кораци потом би се одвијали знатно брже, јер компанија ‘Електросевер’ више не би имала ограничења у смислу правних и оперативних капацитета да на тржишту несметано закључује уговоре са потрошачима и послује као било која друга компанија“, назначено је.

Уједно се прецизира да о имовинским правима над енергетском инфраструктуром није разговарано и да Мапа пута не уређује ово питање, да је то потврдио и приштински главни преговарач Бесник Бисљими, али и да је изасланик ЕУ, Мирослав Лајчак казао да ће се о власништву разговарати накнадно у оквиру Дијалога.

„Имајући све наведено у виду, Канцеларија ће у наредном периоду наставити да инсистира да ЕУ посредници предузму неопходне мере и радње на пуном и доследном спровођењу свих одредби Аранжмана из 2013. године, Закључака ЕУ посредника из 2015. године, као и саме Мапе пута“, назначено је у делу извештаја који се односи на Енергетику.

(КоССев, 20. 09. 2022)