Покрет за одбрану Косова и Метохије

Део опозиције ставио потпис на Декларацију о Косову: Траже реинтеграцију у уставно-правни поредак Србије

Фото: Видео принт

Наша идеја је реинтеграција КиМ у уставно-правни поредак Републике Србије, заједничка је порука представника опозиционих партија у српском парламенту коју су јуче упутили из Београда. Ову поруку су преточили и у Декларацију коју су на конференцији потписали представници Двери, Заветника, Новог ДСС-а, ПОКС-а и Народне странке а којом су, како кажу, „стали заједно у одбрану КиМ“.

„За сва времена је завршена прича Ћосићевско-Вучићевске идеје разграничења“; „Србија без КиМ није више Србија и Срби без КиМ нису више Срби“; „Никакво одрицање, никакве размене, никакво признање“; „Ми сада несумњиво идемо стрампутицом косовском која ће се лоше окончати“, неке су од кључних порука које су послате са овог догађаја.

У Медија центру у Београду јуче је одржана конференција којој су присуствовали председници Покрета Двери, Бошко Обрадовић, Новог ДСС-а, Милош Јовановић, Народне странке, Вук Јеремић, Милош Ковић испред ПОКС-а, Мирослав Васић испред Заветника као и друге јавне личности, интелектуалци и академик Матија Бећковић. Бећковић је уједно прочитао текст декларације.

Суочени са притисцима западних сила да се „косовско питање хитно реши“, свесни смо тежине тренутка у коме се Србија и српски народ налазе. У овом одсудном часу полазећи од потребе да се превазиђу странпутице прошлости, доносимо Декларацију о будућности Косова и Метохије у слободној Србији, као једином легитимном и праведном решењу.

Неприхватљиви су предлози о подели и размени територија, одрицању од Косова и Метохије, предаји дела или целе територије, чланства „Косова“ у Уједињеним нацијама, други који на било који начин угрожавају целовитост покрајине у саставу Републике Србије. Нико нема ни право ни легитимитет да потписује било какве међународно обавезујуће документе супротне Уставу Србије.

Полазећи од Резолуције 1244 и Устава Републике Србије, верни Косовском завету, истичемо да је једино прихватљиво решење за државу Србију, српски народ и све наше грађане, пуна реинтеграција територије Косова и Метохије са светињама, грађанима који тамо живе и природним ресурсима у уставно правни поредак Републике Србије.

Спремни смо за отварање дијалога са представницима косовских Албанаца о изградњи поретка владавине права за све етничке заједнице и све грађане и начинима на који ће се уставно-правна реинтеграција обавити на заједничку будућност, наводи се у декларацији коју је прочитао Бећковић.

Овај академик је уједно поручио да би признањем Косова Србија „постала изузетак и ругло међу народима и државама“.

Јучерашња конференција уследила је након објављеног прогласа за „окупљање у одбрани Косова и Метохије“ који је подржало више од 50 интелектуалаца, као и многи други људи из јавног живота. Исти проглас су подржале и четири парламентарне странке чији су представници присуствовали конференцији.

 
Обрадовић: За сва времена завршена прича Ћосићевско-Вучићевске идеје разграничења

На овој конференцији је председник покрета Двери, Бошко Обрадовић, назначио да ће се четири опозиционе парламентарне странке супротставити сваком покушају признања Косова и одрицање од дела Србије.

„За све нас овде је неприхватљива и за сва времена завршена прича било какве Ћосићевско-Вучићевске идеје разграничења, поделе КиМ, размене територија, признања, модела две Немачке, уласка Косова у УН или било коју међународну институцију. Дакле било чега што би било у супротности Уставу Србије, Резолуцији 1244, нашем идентитету, традицији је за нас све овде неприхватљиво и томе ћемо се супротставити“, поручио је председник Покрета „Двери“.

Он је такође нагласио да је њихова визија пуна реинтеграција и комплетан повратак КиМ у уставно-правни поредак Србије, али се уједно заложио за заштиту и примат националног интереса у односу на страначки.

Јовановић: Србија без КиМ није више Србија и Срби без КиМ нису више Срби

Председник Новог ДСС-а и представник коалциије НАДА, Милош Јовановић, поручио је да је неопходна радикална промена косовске политике.

„Ово што ми радимо годинама уназад као држава је политика уступака и пузећег признања сецесије наше јужне покрајине и која неповратно разара највиталније државне и националне интересе. Крајњи исход овакве политике је да дамо потпуни легитимитет сецесионистичким властима и да Косово заживи као независна територија“, назначио је овај политичар.

Каже да то мора да се мења, те такође наглашава да би главни циљ српске политике требало да буде пуна реинтеграција Косова у уставно-правни поредак Србије.

Прецизира да је тако нешто могуће, да ће дуго трајати и бити „мукотрпно“, али и наглашава да је питање – „да ли смо ми кадри и способни као генерација за тако нешто“.

„Ако то не учинимо, неће се прича завршити само на КиМ-у, отвориће се други низ питања и ако устакнемо, ова земља ће се претворити у београдски пашалук, где ће живети становништво које ће бити све само не српско. Физички ћемо опстати као народ, као нација сигурно нећемо“, поручио је Јовановић.

Ми немамо другог избора него борбу за КиМ. Ту борбу смо осуђени да водимо, ту борбу смо осуђени да добијемо, ако желимо да опстанемо као нација

 

Каже да ће коалиција НАДА увек бити на услузи и да се бори у парламенту и ван парламента, те да неће одустати од својих ставова.

„Србија без КиМ није више Србија и Срби без КиМ нису више Срби. Оном коме то није јасно има велики проблем, а ако неко попут таквог влада, онда сви заједно као нација имамо проблем, а проблеме ваља решавати“, назначио је Јовановић.

Вук Јеремић: Не треба да признамо Косово чак и ако га цео свет призна

Вук Јеремић испред Народне странке поручује да је на овој генерацији да испуни свој део „актуелног савременог косовског завета“:

„Да не учинимо ништа што би могло бити схваћено или не дај Боже међународно-правно неповратно доживљено или уведено као одрицање од овог дела наше територије, историје и душе“.

Јеремић оцењује да није довољно то што велика већина поручује – „нећемо признати Косово“.

„Ми не треба да признамо Косово чак и ако га цео свет буде признао. Али мислим да је важан маркер нашег времена ступање Косова у евентуално чланство УН“, поручио је овај политичар, назначивши да би требало да се „препозна та опасност“.

Каже да је више него јасно да постоји иницијатива у вези са прикључењем Косова УН-у, те још једном подсетио на став своје странке о томе да би требало да се пошаљу писма сталним чланицама УН – Кини и Русији којим би се од њих тражило да искористе своје право вета у Савету безбедности ако питање чланства Приштине дође на дневни ред. 

Каже да према његовим сазнањима та писма још увек нису послата, иако је, како каже, Вучић на то пристао.

Позвао је присутне да изврше јавни притисак да Вучић „испуни обећање“.

Овај званичник је уједно подсетио на недавно заседање УН-а, али и на Вучићев говор у којем није рекао да је за Србију чланство Косова у УН неприхватљиво.

Назначио је да је то „најјачи утисак“ за оне који прате ситуацију на Западном Балкану.

„Овог тренутка је од огромног значаја ставити рампу на евентуално чланство Косова у УН. Под актуелним околностима то се може учинити искључиво уз подршку две сталне чланице Савета безбедности које га нису признале (Кина и Русија)“, поручио је Јеремић.

Јеремић се такође заложио за пуну реинтеграцију КиМ у уставно-правни поредак Србије, али и казао да на том путу предстоји много корака.

„Искључиво фокусирање и инсистирање на тај коначни корак може пореметити наш капацитет да постижемо ове кораке који су неопходни у међувремену, уколико заиста желимо да то буде испуњено“, навео је Јеремић.

Прецизира да одмереност у приступу овом проблему не искључује одлучност.

Јеремић је говорећи о томе да је у дипломатији важно изјашњавање споменуо пример учлањења Косова у Олимпијски комитет 2014. када је ово тело тражило од Србије да се изјасни, а званични Београд је, како је казао, годину дана ћутао.

Косово је потом и примљено у Олимпијски комитет, а у годинама које су уследиле и у више других међународних спортских организација.

 
Васић: Ми не можемо окренути главу од онога што је уставна категорија

У име покрета „Заветници“ обратио се Мирослав Васић.

Он каже да би међународна заједница највише желела да Србија призна Косово које би постало члан УН или да се Србија „прави луда и ћути и да гледа како се то дешава и ћути“.

Назначио је да ће међународна заједница бити у проблему уколико Косово постане члан УН без сагласности Србије.

„Они ће се наћи у ситуацији да широм Европе и света имају на десетине случајева сецесија и захтева да се признају одређене територије. Они то свакако не желе“, назначио је.

Са друге стране, поручује да то Србија не може да уради.

„Имамо свој Устав. Ми не можемо окренути главу од онога што је уставна категорија, наша историја“, поручио је Васић.

Овај посланик уједно тврди да су у ову игру „увучене и приштинске власти“.

„Они не траже више експлицитно признање него се воде дефиницијом коју је дала приштинска платформа. Они покушавају кроз резолуцију о нормализацији односа да на мала врата увуку Србију у једну ситуацију где би она ћутећи, кроз нормализацију других техничких ствари дошла до тога да у неком тренутку не одреагује, уколико би Косово дошло до тога да буде примљено у УН“, назначио је Васић.

Ђурковић: Никакво одрицање, никакве размене

Миша Ђурковић, доктор филозофије, директор Института за европске студије, мислилац и јавни делатник, поручио је на овој конференцији да је тренутно на делу интензиван притисак на Србију у разним правцима, а пре свега да да би се „завршио посао“ око КиМ.

Каже да је поново лансирана причао о две Немачке, те да се у појединим круговима у Београду на то „одговара несрећном идејом о разграничењу која подрзумева размену територија“.

Ђурковић оцењује да се поставља „опасан преседан“ о решавању проблема у Србији вршењем притиска да се гази Устав и закони Србије, али и додаје да се плаши да ће бити покушаја да се на исти начин решава косовско питање, чему мора да се стане на пут.

Ђурковић уједно прецизира да се јуче усвојеном декларацијом тачно дефинише решење косовског питања.

„За нас је то једино решење. Дакле, никакво одрицање, никакве размене, за нас је нашим заветом, нашим институцијама и нашим Уставом дефинисано шта је у будућности задатак Србије и свих српских субјеката“.

Он је уједно назначио да желе да грађане позову на отпор, односно допринесу остварењу циља.

„Позивам разне субјекте, од јавности, политике, политичких странака да нам се у овом подухвату придруже и да сви заједно наставимо да се боримо за реинтеграцију КиМ у уставно-правни поредак Србије“, казао је Миша Ђурковић.

Ковић: Југ више нико не помиње а тамо су већина становништва и главне светиње

Милош Ковић испред Покрета за Одбрану КиМ подсетио је да је у Београду септембра месеца одржан Еуропрајд, уз констатацију на то да су српски председник и органи власти донели одлуку да шетње неће бити, али и да се она догодила након инсистирања амбасадора САД у Србији.

„Ако смо изгубили суверенитет над центром главног града, шта онда рећи за КиМ, шта треба очекивати“, поручио је Ковић.

Он је оценио да је на Северу Косова на делу „фактичка окупација“ од стране Косовске полиције.

„Изграђене су четири базе од којих је она у Зубином Потоку изграђена на земљи Срба без икакве легалне основе. Уз те кризе изазване питањима личних докумената и регистарских таблица, власт у Београду бранила је само Север Косова. Југ више нико не помиње, где је већина нашег становништва, где су наше главне светиње. Југу су наметнуте личне карте и регистарске таблице много раније. Због тога нико прстом није мрднуо, ти људи су преварени“, поручио је Ковић.

Каже и да се сада српска имовина продаје „брже него икада“.

Онај ко има тапију – његово је Косово

 

„Људи су изложени 22 године страној окупацији и сада продају земљу. На наше очи нестаје Ораховац, онај српски прстен око Приштине“, назначио је.

Каже и да млади Срби масовно напуштају КиМ – „јер виде безнађе и корупцију која долази пре свега од Српске листе“.

„Имате на КиМ људе који примају по неколико плата, а породице су склонили у централну Србију док народ гледа то. Људи одлазе због гнева. Имате најсиромашније породице које не продају имовину и најбогатије који не продају, али људи – они средњи, продају масовно и то се сада догађа“, поручио је Ковић.

Каже да Србија и те како може да заустави продају јер садашња власт има „такав степен контроле“ над српским становништвом на КиМ који би им олакшао да то у једном дану зауставе. Међутим, како каже, то нису учинили.

„Зашто то не чине? Да ли је ћутање знак одобравања? Да ли је реч о жељи да српски народ исцури у централну Србију. Ја мислим да је тако“, поручио је Ковић.

Он сматра да се поново ради на идеји разграничења.

„Да ли кругови око Александра Вучића заиста верују да ће им бити дато разграничење, с обзиром на најновији ток ствари – успостављање база на Северу. Како разграничавати Север од југа када је потписан Бриселски споразум којим су наше судство, полиција и наша цивилна заштита предати Косову“, поручио је Ковић.

Он прецизира да кључни проблем нису Приштина и Вашингтон, већ Београд.

„Ми више немамо поверења. Ово је први председник Републике који отворено нуди странцима наше територије на трговину. То до сада нисмо имали. Ово се не може поредити ни са једном влашћу, осим оне окупације током светских ратова“, поручио је Ковић.

Прецизира да је кључни проблем садашње власти то што не шаље јасне поруке и калкулише.

„Не може се крити став о КиМ као змија ноге. Наша порука мора бити јасна – ако занемаримо косовски завет, основни морал, основу људскост, онда остаје пука геополитика која каже, уколико се одрекнемо КиМ, сви знамо шта је следеће“, назначио је Ковић.

Он је уједно послао поруку опозиционим посланицима у српском парламенту – да ставе национални интерес изнад страначког и личног.

„Онда када се стави национални интерес, а нема већег интереса од КиМ, од одбране државаних граница, онда се добија и за странку и на личном плану“, поручио је Ковић.

Анђелковић: Ми сада несумњиво идемо стрампутицом косовском која ће се лоше окончати

Публициста и магистар геополитике, Драгомир Анђелковић, прецизирао је на овој конференцији да постоји притисак запада поводом увођења санкција Русији, али и да он није толики како се представља.

Са друге стране, каже да је циљ заправо окупација Србије до краја, те да се на тим стубовима надовеже увођење санкција, улазак у НАТО.

Прецизира да у тој игри учествује и српска власт од које се, како каже, очекују нови уступци у вези са Косовом.

Као уступак је дефинисао усмени споразум закључен крајем августа на основу којег је Србија престала да издаје улазно излазна документа за оне грађане који поседују само косовску личну карту.

Допустили смо Албанцима са КиМ да са својим лажним документима иду у друге делове Србије а за узврат ништа нисмо добили

 

„Поново смо трампили ништа за нешто. Дали смо им оно што желе. Направили смо велики корак ка провалији, а то се у нашим медијима представља као велики успех, а није. То је имплементација Ахтисаријевог плана“, казао је Анђелковић.

„Имамо низ маркетиншких игара – прича о санкцијама, прича о одбрани Севера Косова док се Косово заправо у целини препушта и дошли смо до тачке да више немамо куд. На терену смо све изгубили, остало је само да изгубимо и у међународној арени, а то је та прича о две Немачке и Шингеров стари план који подразумева да се ми према Косову односимо као држава, не морамо да га признамо али и то ће кад тад доћи на дневни ред“, поручио је Анђелковић.

 

Прецизира да је због тога иницијатива који су покренули дала значајни резултат јер су се „национално оријентисане парламентарне странке“ окупиле и да је то добар основ за то да се не допусти „скривено препуштање КиМ“.

„Све што радимо мора да се манифестује кроз протесте и отворену борбу за подстицање власти и друштва да се много активниије бори за КиМ. Ми сада несумњиво идемо стрампутицом косовском која ће се лоше окончати. Крајњи је моменат да се нешто уради и покрене народ“, закључио је Анђелковић.

(КоССев, 05. 10. 2022)