Покрет за одбрану Косова и Метохије

Дачић опет о подели – министар гази Устав

Фото: AP/ AXEL SCHMIDT, EPA/ VALDRIN XHEMAJ, TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ, SHUTTERSTOCK / RINGIER

Само што су се у јавности појавиле две верзије француско-немачког предлога за решење косовског питања, стидљиво је пласирана још једна, сада већ добро позната идеја, али давно заборављена идеја – она о подели Косова и Метохије. Поново ју је пласирао министар спољних послова Ивица Дачић, али је велико питање колико је таква идеја реална или је само пробни балон, пребацивање лоптице, односно одговор на Шолц-Макронов предлог?

Како се ближи 21. новембар, дан када је Приштина најавила да ће почети да кажњава са по 150 евра све који нису пререгистровали своја возила на РКС таблице, тако су тензије на Косову све веће. Знају то и европски званичници па је шеф дипломатије ЕУ Ђузеп Борељ нагласио да до понедељка Београд и Приштина морају постићи неки договор како би се ситуација донекле релаксирала.

Никад удаљенији ставови

ЕУ и САД траже од Приштине и владе Аљбина Куртија да продужи рок за пререгистрацију возила на 10 месеци и да почне са формирањем Заједнице српских општина што је услов Београда да се Срби врате у приштинске институције које су напустили пре десет дана.

Све се то догађа када Запад покушава да реши косовско питање на основу француско-немачког предлога чије су се две верзије појавиле у јавности у претходних месец дана.

Фото: РТС

 

Ипак, чини се да Београд и Приштина никад нису била удаљенији у претходних десет година. У ишчекивању дијалога две стране уз посредовање ЕУ у јавности се појавио још један нови-стари предлог који би можда могао да одмрси косовски чвор – разграничење. 

О подели Косова се мање-више гласно прича још од 2017. године када је започет унутрашњи дијалог у Србији на ту тему. Занимљиво, ту идеју априори није одбацио ни тадашњи председник Косова Хашим Тачи да би све пало у воду када је Рамуш Харадинај као премијер Косова одлучио да уведе таксе на увоз производа из централне Србије и БиХ.

Ипак, по свему судећи министар спољних послова Ивица Дачић није одустао од тог предлога па га је поново у предвечерје дијалога са Приштином пустио у етар.

“Шта је српско, а шта албанско”

Како је рекао, једини реални план за решење питања Косова и Метохије био онај који би “прихватио стање на терену да се тачно зна шта је српско, а шта албанско”.

– Док је овакво стање на терену мислим да је свима јасно да је немогуће ни да Србија прихвати планове који полазе од тога да је Косово независно, нити да ће Косово да прихвати да се врати у састав Србије – наговестио је Дачић основе за разграничење.

Ivica Dačić
Фото: Блиц
Ивица Дачић

Како је објаснио, француско-немачки план за решење косовског питања у старту је неприхватљив за Београд, јер “у првој тачки предвиђа да се не доводи у питање одлука о једнострано проглашеној независности јужне српске покрајине”.

– Не верујем да тај план има перспективу зато што решење мора да се заснива на реалном политичком стању на терену и на интересима. Ми немамо интерес да то прихватимо – навео је Дачић.

Шормаз: Трамп је донекле прихватио разграничење

О разграничењу је говорио и функционер СНС-а Драган Шормаз у емисији “Јасно ко дан” на Блиц ТВ ауторке Иване Јаснић Мастиловић.

Шормаз је подсетио да је администрација бившег америчког председника Доналда Трампа била спремна да разговара о подели Косова.

Dragan Šormaz
Фото: Тања Радовановић/Танјуг
Драган Шормаз

 

– Али то не значи да Бајденова администрација неће кренути да води такву политику. Једини је проблем што смо ми прихватили да Европа води цео процес. То је прихватила и Америка. То питање се не може решити без договора Албанаца и Срба. САД је једина светска сила и са њом морамо имати најкоректинији могући однос да бисмо остварили своје циљеве. Заблуда је да Русија може да нам помогне, они ни сами себи не могу да помогну. Једини начин да остаримо своје циљеве је да будемо добри са САД – нагласио је Шормаз.

Функционер СНС тврди да је Немачка била највећи противник поделе Косова и као аргумент дао тензије које је пре четири године изазвала одлука Приштине да подигне на 100 одсто таксе на увоз робе из централне Србије и БиХ.

– Када су уведене оне таксе, испоставило се да је Немачка закувала то. Сви наши новинари су гракнули на Америку, а Немачка је то урадила. Погледајте само то да се Курти већ три дана правда како је немогуће да се наруше односи са САД, а то ради јер је под притиском јавности да сарађује са њима – каже Шормаз.

Стари Дачићев слалом

С друге стране, бивши амбасадор Срећко Ђукић истиче за “Блиц” да је подела Косова стари став Дачића.

– То је теза коју је у јавност лансирао још Добрица Ћосић и од те идеје очигледно не одустаје ни Дачић. С тим што је велико питање колику подршку међу Србима има подела Косова, а поготово у међународној заједници. Мислим да је ова изјава Дачића више покушај да се тестира међународни фактор пре дијалог Београда и Приштине – наглашава Ђукић.

Како каже, за идеју о разграничењу кључан је став Европе, а не САД.

– Ако је Трампова администрација имала донекле разумевања за поделу Косова, његови људи доживели су тежак пораз на последњим изборима за Конгрес и Сенат тако да су на власти демократе и Џо Бајден. Међутим, Европа се одавно супроставила разграничењу на Косову, пре свих Немачка на челу са Ангелом Меркел – апострофира Ђукић.

Srećko Đukić
Фото: Милица Николић
Срећко Ђукић

 

Наш саговорник не верује ни да би се сада та идеја свидела немачком канцелару Олафу Шолцу и француском председнику Емануелу Макрону.

– Основни аргумент против поделе Косова је домино ефекат. Ситуација у Северној Македонији се заоштрава где Албанци траже да се промени Устав други званични језик буде албански, а у прикрајку чека и Бугарска. Ко зна како би разграничење утицало на БиХ где имамо Републику Српску и хрватске кантоне – наводи Ђукић.

Због свега тога бивши дипломата сматра да је Дачић пустио само пробни балон међународној заједници.

– То је слалом који је саставни део његове политике како би видео како ће међународни фактор реаговати поготово што нови папир у вези са француско-немачким предлогом за решење косовског питања не садржи никакву поделу Косова – закључује Ђукић.

Харадинај: Курти има сценарио поделе Косова

О подели Косова ових дана може се чути и са стране косовских Албанаца. Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај оптужио је Куртија да ради на том плану.
Ramuš Haradinaj
Фото: Ђорђе Којадиновић
Рамуш Харадинај

– Акција иде у другом правцу, ка угрожавању дела земље. Сумње су сада да ли Курти има сценарио да подели Косово, то личи на сценарио за поделу Косова – додао је Харадинај.

Бивши премијер Косова као разлог за такве сумње навео је да од доласка Куртија на власт недостаје “мека моћ”. Како је рекао, Курти иде на оно што је сила закона.

Марко Ташковић

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Блиц, 16. 11. 2022)