Покрет за одбрану Косова и Метохије

Дипломатски кор у Високим Дечанима данас, подсећају на неизвршену одлуку Уставног суда и лепоту манастира

Око 30-так дипломата са шефовима мисија ЕУ, УН и ОЕБС-а, амбасадорима Квинте и командантом КФОР-а данас су посетили Високе Дечане и дали подршку извршењу судске пресуде Уставног суда Косова у заштити верских права и баштине.

 

 

Већу делегацију страних дипломата предводили су амбасадори, укључујући и шефа ЕУ на Косову Томаша Суњога, шефа ОЕБС-а Мајкла Девенпорта, шефице УНМИК-а Каролин Зијаде, Команданта КФОР-а италијанског генерала Микеле Ристуће.

 

 

Игуман Манастира Дечани, архимандрит Сава, поздравио је госте и пренео посебне поздраве у име Епископа Теодосија.

„Данас смо имали изузетну част да у манастиру Високи Дечани примимо тридесетак међународних шефова мисија, амбасадора и других дипломата акредитованим на КиМ. Непосредни повод за овај скуп била је намера да се потврди чврста међународна подршка за спровођење одлуке Уставног суда Косова из 2016, која се тиче земљишта Манастира Дечани и коју косовске власти још нису спровеле. Ову одлуку суда су пре пар дана одлучно подржали амбасадори земаља Квинте и шефове мисија ЕУ и ОЕБС-а у Приштини поводом њене седме годишњице. Осим тога, ово је била и прилика да се изрази јака подршка за поштовање права и поштовање верских слобода за све заједнице на Косову и Метохији“.

 

 

Након кратког обиласка цркве и фотографисања испред Манастира који датира из 14. века, гости су се окупили у конференцијској сали на једночасовни разговор.

Изразивши дубоку захвалност за њихову посету и подршку, о. Сава је обавестио дипломате о најважнијим проблемима са којима се сусреће Српска православна црква на Косову и како Црква види пут напред.

О. Сава је одговарао на питања дипломата и разјаснио став СПЦ о њеној будућности и обезбеђењу њеног дугорочног правног статуса, заштити српског народа и његових људских права и очувања светиња СПЦ. Нагласио је да би решавање правних проблема СПЦ могло „значајно да допринесе унапређењу мултиетничности и толеранције на КиМ, што би било на корист свим заједницама и даљем процесу дијалога“, наводи се у црквеном саопштењу.

 

 

„Овај догађај је заиста представљао прилику за отворену размену мишљења, расправу о низу питања и пре свега за јачање веза између наше Цркве и међународне дипломатске заједнице акредитоване у Приштини“, додају.

На крају, о. Сава је изразио своју захвалност свим посетиоцима на њиховом разумевању и напору да заједно дођу до Манастира. Након разговора, дечански монаси су приредили ручак за све посетиоце у трипезарији Манастира.

 

 

„Данас смо уживали у још једној сјајној посети месту које је под заштитом Унеска“ – манастиру Дечани“, поручио је након посете немачки амбасадор Јерн Роде, који се у име својих колега дипломата јавно захвалио оцу Сави на дочеку.

„Дивно је што сам се данас придружио колегама из дипломатског кора на Косову у посети лепом, историјском манастиру Дечани“, поручио је одмах за њим амерички амбасадор Џефри Ховенијер, ретвитујући Родеову поруку.

 

 

Специјалној представници Генералног секретара Уједињених Нација на Косову Каролин Зијаде било је драго да посети манастир Дечани са међународним партнерима.

„Она позива косовске институције да подрже владавину права и спроведу дуготрајну одлуку Уставног суда о манастирској земљишној својини. Поштовање судских одлука промовише поверење у јавне институције и заједнице“, поручио је УНМИК.

Посета манастиру Дечани са још 25 представника амбасада или међународних организација на Косову, навео је француски амбасадор Оливије Геро уз фотографију на којој дипломате позирају испред манастира, додајући:

„Прошле суботе Квинта се огласила саопштењем о одлуци Уставног суда“. Геро је уз то поново објавио недавно заједничко саопштење Квинте поводом 7-годишњице неизвршавање одлуке Уставног суда да се Високим Дечанима врати земља.

Седам година је прошло од када је косовски Уставни суд након 16 година дугог судског процеса потврдио одлуку Врховног суда Косова – да 24 хектара земље припада манастиру Високи Дечани. Иако одлука постоји, она све до дан данас није спроведена у дело, тј. земља није укњижена у катастар.

Насупрот њима, и ранијих, као и ове године, косовске власти не само што не извршавају одлуку свог Уставног суда, већ је највиши званичници преиспитују и критикују.

Тако је раније овог месеца, косовска председница Вјоса Османи казала да је „забрињава“ одлука Уставног суда Косова по питању манастира Високи Дечани, јер је у питању „Милошевићева одлука“ и као таква је „дискриминаторна“.

Одлуку је у више наврата такође у негативном светлу коментарисао и косовски премијер, који је у међувремену обележио и Дан културне баштине уз поруке о „међурелигијском складу“, „поштовању културне разноликости“, промовисању историје и идентитета, те подршци развоју и миру.

(КоССев, 23. 05. 2023)