Покрет за одбрану Косова и Метохије

Челић: Узурпација Рајске Бање део стратегије да ЗСО буде без економске снаге и ресурса

Фото: Косово онлајн

Професор Душко Челић са Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици каже за Косово онлајн да су последње акције приштинских власти у оквиру којих је комплекс Рајске бање у Бањској Косовска агенција за приватизацију узурпирала и дала га под закуп Косовској полицији, начин да се обесмисли Заједница српских општина и да се она сведе на љуштуру без икаквих надлежности и економске снаге и ресурса.

Челић наводи да је узурпација комплекса Рајска Бања показала да Приштина очигледно поступа са дугорочном стратегијом, која има имовинско правну компоненту.

„Када говоримо о тој дугорочној стратегији, очигледно је да је неко имао у виду да се додатно обесмисли ЗСО која је требало да буде основана по Бриселском споразуму из 2013. године, тако што ће јој се одузети економски ресурси и да се просто обесмисли уопште њено постојање, да буде једна љуштура, без икаквих надлежности и без икакве економске снаге и ресурса“, казао је Челић.

 

 

Он додаје да се ова стратегија односи на трајну дестабилизацију и промену етничке структуре становништва које је компактно и у једном дугом историјском временском периоду живи на овој територији.

“Те ствари су забрањене у међународно правним оквирима. Желим да подсетим да, иако би српски народ уподобили са неком мањином, а она правно није мањина на КиМ нити може бити, јавне власти су дужне да се уздржавају од мера које би за циљ имале промену етничке структуре тамо где одређена етничка заједница живи компактно на одређеној територији“, наводи он.

Челић додаје да је ово класичан пример кршења члана 16 Европске конвенције о правима мањина и конкретан пример кршења Европске конвенције о људским правима, члана 1. протокола.

Наш саговорник сматра да је веома тешко у овим тренуцима говорити о праву када је све што долази од Приштине ка Србима – политика.

„Разуме се да као правник желим да верујем да је могуће користити сва могућа правна средства, унутар квази правног система Приштине, али оно у шта сумњам су домети делотворности тих средстава. Мислим да је важније да се у овом часу упале сва светла, да се укључе сва звона за узбуну, ово не сме да се дешава у мраку, нити научне нити стручне заједнице и опште јавности, нити међународне јавности. Неопходно је алармирати међународну заједницу, оне чиниоце који имају кључну улогу у доношењу разних одлука Приштине, како би просто уразумиле те јавне власти у Приштини. Они се понашају као да су они власници људских права а не грађани, као да нису ограничени у ограничавању људских права, то чине потпуно неограничено. Постоје потпуно безобалне правне норме у том погледу, и начин њиховог спровођења”, каже Челић.

 

 

Како констатује, ово што се дешава на Косову, односно, у срцу Европе, нема нигде на кугли земаљској.  

(Косово онлајн, 10.01.2024)