Покрет за одбрану Косова и Метохије

Челић: Приштина обесмишљава дијалог произвођењем криза

Фото: Косово онлајн

Професор Душко Челић са Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици каже да читав дијалог који се води у Бриселу још од 2011. године карактерише исти сценарио који подразумева да се произведе криза неким једностраним потезом из Приштине како би се онда о томе расправљало, а не о темама које су планиране да буду на столу, наглашавајући да Приштина то не ради сама, већ да је реч о договореном сценарију политичког Запада и Приштине.

“Читав овај процес, бриселски процес да га тако назовемо, од 2011. године па до данас, карактерише један исти сценарио из Приштине, а то је сценарио свршених факата, свршених чињеница. Дакле, произведе се криза, једнострано се повуче потез из Приштине и онда се расправља о томе како ће се српска страна, односно Београд прилагодити, како ће прихватити нову чињеницу”, каже Челић за Косово онлајн.

Како наводи, све време имамо ту врсту сценарија који, како указује, свакако не долази само из Приштине.

Појашњава да тај сценарио долази формално из Приштине, али да “нико озбиљан не може да нас увери да се сада неки властодржац у Приштини, у лику било кога тамо, противи политичком Западу, најмоћнијим земљама политичког Запада укључујући и САД”.

“Овим последњим потезом, са укидањем платног промета Србије, уверен сам у то да је реч о договореном сценарију између политичког Запада и Приштине. Ми смо видели и кроз реакције Запада и овом приликом, а и раније, да постоји у ствари одобравање таквих потеза на овај или онај начин. Дакле, очигледно је да они посматрају Приштину као свој пројекат, као независну државу и са њима разговарају на основама неке замишљене суверене државе, а Курти се у Приштини и понаша тако”, наводи професор.

 

 

Оно што, како каже, њега помало љути, јесте што Београд не покаже јасно да такво понашање Приштине и Запада обесмишљава сваки дијалог. Ипак, напомиње да Београд то не чини толико јасно јер има у виду један изузетно тежак и рањив положај српског народа на Косову.

“Зато Београд не посеже за контрамерама и не посеже за тиме да и са своје стране покаже да то што ради Приштина просто обесмишљава било какву врсту даљег дијалога. Међутим, Београд мора да упути јасну поруку да се овим, нарочито последњом мером, Приштина определила за једнострано решавање свих питања и да је у том смислу дијалог у потпуности обесмишљен”, поручује Челић.

(Косово онлајн, 01.02.2024)