Покрет за одбрану Косова и Метохије

Димитријевић: Власт у Приштини руши један од последњих позитивних примера суживота

Фото: Снимак екрана

Оставити старачка домаћинства, укључујући и повратнике у Метохији без пензија, био би злочин, овако уредник Радија Гораждевац, Дарко Димитријевић, коментарише за КоССев јучерашњу акцију Косовске полиције у којој је заплењен новац из Београда намењен Србима у овом крају. Упозорава на могући егзодус уколико Квинта не предузме хитно нешто.

Два радника Поште Србије В.М и В.П приведена су јуче док су се кретала из правца Осојана према Гораждевцу. Заплењен је новац који су носили за исплату пензија и социјала. У питању су динари, чији се промет практично обуставља новом уредбом Централне банке Косова о валути, која је ступила на снагу 1. фебруара.

Иако изостаје оглашавање полиције, информацију потврђује више извора, укључујући и Радио Гораждевац који извештава са лица места.

 
Влада у ПР није победила Србију већ оштетила најсиромашније

 

Димитријевић за наш портал наглашава да косовске власти нису победиле Србију, већ оштетиле најсиромашнији и најосетљивији део становништва.

„Они који су јуче запленили динаре који су путовали у Гораждевац, Осојане и других педесетак села колико их има у Пећком округу, нису победили Србију, нису оштетили ниједног локалног политичара, ниједног који динаре прима из Београда на рачун у банци, они су сигурни. Косовска влада запленом новца оштетила је најсиромашнији слој становништва“, каже за наш портал.

 

 

„Величанствена победа косовских власти овом запленом динара је у томе што је кашику из уста измакла гладнима, онима који примају пензије и социјале, онима који свих ових година једва састављају крај са крајем, без могућности да се запосле ни у српским, ни у косовским институцијама, старим и немоћним повратницима, који само тако гледају у капију на коју им нико неће донети јануарску пензију која им је неопходна да плате храну и комуналне рачуне“.

 
До јуче се дружио са нама а сада…

 

Осврнувши се на претходну акцију Косовске полиције када су у метохијским селима Осојане, Видање и Гораждевац затворени привремени органи, Димитријевић подсећа да је осим Џељаљ Свечље, овом догађају присуствовао још један министар у косовској влади.

„Парадокс свега овога је да у томе учествује наш комшија, Куртијев министар из редова египћанске заједнице, Ељберт Краснићи, министар за локалну самоуправу. Комшија који се до јуче дружио са нама“, наводи.

И Краснићи поручује „није поразио Србију“ када је дошао са Свећљом „у свој комшилук“.

„Он и Свечља тако нису победили. Он није тиме оштетио ни једног имућнијег становника Гораждевца. Мислим да је свестан да је онај најсиромашнији слој грађана оставио без веома важне пољопривредне и социјалне помоћи. Све то министар зна, као неко ко живи на крају села и сваког јутра пролази кроз Гораждевац када одлази у Приштину на посао“, додаје Димитријевић.

 
Од добрих комшијских односа до репресије

 

Уредник Радија Гораждевац наводи да је место чији назив носи овај медиј једно од ретких на Косову где су до сада Албанци и Срби живели у добрим комшијским односима.

„Међународна заједница је подстицала како локалне власти, тако и становништво у Гораждевцу, раније смо имали и сарадњу Пећи и Шапца као јединствен пример градова из Србије и са Косова који сарађују“, поручује.

Међутим, каже да сада, после свега што се издешавало, на жалост, Срби а највише они млади, „на читав тај апарат гледају као на веома репресиван, онај који уништава његов народ“.

 

Све ово што се десило доживљавам као неки роман у коме ‘велика победа’, може да буде огромна срамота власти и међународне заједнице, која не предузима ништа конкретно

 
Не дозволите уништавање суживота и изградњу моноетничког Косова

 

Димитријевић саветује земљама Квинте шта би требало да предузму уколико желе да „спрече репресију“.

„Треба да позову градоначелника Пећи, Газменда Мухаџерија (Мухаxхери) и да заједно дођу у Гораждевац и пошаљу поруку да не дозвољавају да Курти уништи последње позитивне примере доброг суживота на Косову и да се удари темељ моноетничког Косова у коме су Срби испали колетерална штета надмудривања Београда, Приштине и међународне заједнице која води дијалог“, закључује Димитријевић.

Он упозорава на могући егзодус преосталих Срба из метохијских села.

„Уколико се не буде десила нека конкретна и брза реакција Квинте да реши овај проблем, на Косову више неће бити Срба. Не зато што не воле Косово, него зато што огромна већина неће имати од чега да живи у друштву оптерећеном етничким, националним и ратним наслеђем косовских Албанаца, у коме нема места за богату српску културу и наслеђе стварано вековима као универзална вредност“.

 

(КоССев, 04.02.2024)