Покрет за одбрану Косова и Метохије

Драган је оженио Албанку и довео је на Голију: Нису прошла ни три месеца а она само плаче, онда сам схватио у чему је проблем

Викторија и Драган (Фото: Скриншот/150 минута)

Подстакнуте необичним друштвеним правилима, која кажу да је велика срамота за жену да остане неудата, велики број Албанки протеклих година се одлучује да срећу потражи ван граница своје земље и одлазећи километрима далеко од кућа, најчешће се удају за Србе.

Тако је Викторија Вида Јаковљевић пре скоро 16 година одлучила да напусти Скадар и дође у село Средња Река на Голији, уда се за Драгана и у потпуности промени свој живот.

– Кад сам дошла овде три месеца сам сваки дан плакала. Знаш како ми, дођемо у туђу кућу, нит’ знамо језик нит’ ишта. Знам ја на Албански све, али откуд знам шта је “чаша” – прича Викторија за “Прву”.

Драган додаје да ни њему није било лако на самом почетку заједничког живота, али труд и посвећеност брзо су се исплатили.

– Било ми је доста тешко, али сам гледао да будем што јачи психички и да будем што бољи педагог за њу, да бих је извукао и да јој улијем поверење – Драган Јаковљевић.

Када је Вида савладала језик све је постало лакше и брже се уклопила у нову средину.

– Мени се свиђа сада Србија, ја сам навикла и да се смејем и да псујем. Све то знам одлично! Све најгоре знам да псујем – говори Вида кроз смех.

Онда је научила и да кува српска традиционална јела.

– Знам пите, баклаве од ораса, јабучаре. Све то знам – тврди она.

Откад је Вида дошла, Драганова кућа је процветала. Сада заједнички обављају све послове.

– Више идем по печурке сад, више волим печурке, не плаши ме и ако дође мечка неће мене да једе. Једе ове мршаве, неће мене – нашалила се Викторија.

Нема дилеме да су управо Албанке сачувале многе српске сеоске школе од затварања што потврђује и Драган, који није једини из овог села који је оженио Албанку.

– Имам рођака доле, који је исте године тамо отишао, исто се оженио и има троје деце. Ја бих свима саветовао да се упусте у ово – закључује он.

(Блиц, 24.04.2024)